Revocări de conducere la Hidroelectrica. Acționarii au decis să caute noi membri în Consiliul de Supraveghere

Acționarii Oil Terminal au hotărât joi revocarea a trei din cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere, înlocuindu-i cu membri interimari pentru o perioadă de maximum cinci luni. De asemenea, a fost inițiată procedura de selecție pentru ocuparea celor trei posturi vacante din Consiliul de Administrație, proces ce va fi gestionat de Ministerul Energiei, acționarul principal.
Cu o zi în urmă, au fost revocați trei administratori de la Oil Terminal.
Revocările la Hidroelectrica i-au vizat pe Petre-Iulian Nicolescu, Mihai-Liviu Mihalache și Cristian-Nicolae Stoina. Înlocuitorii lor, numiți pe o perioadă limitată de cinci luni, sunt Marius Persinaru, Anca Mitu și Ciprian-Mihail Ene.
Aceste schimbări în funcții au fost determinate de decizia Comisiei Europene de a bloca aproape 300 de milioane de euro din PNRR, din cauza nerespectării standardelor de guvernanță corporativă la companiile energetice de stat, și altele 400 de milioane de euro pentru neîndeplinirea cerințelor referitoare la numirile în AMEPIP.
- Comisia Europeană a anunțat, în octombrie anul trecut, suspendarea parțială a plăților din PNRR, în cadrul cererii de plată nr. 3, invocând lipsa de transparență și criterii de competență în numirile la conducerea companiilor energetice de stat și la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).
- Problemele legate de numiri, care nu respectă transparența și criteriile profesionale, uneori în conflict de interese, au dus la blocarea fondurilor din PNRR.
- De la acea dată, autoritățile nu au reușit să asigure numiri conforme la companiile energetice și AMEPIP.
- Comisia Europeană a observat că opt societăți nu au realizat numiri adecvate în consiliile de administrație sau de supraveghere. Dintre acestea, cinci sunt listate la bursă: Hidroelectrica, Nuclerelectrica, Romgaz, Oil Terminal și Conpet. Această situație a afectat 43 de membri din respectivele consilii de administrație sau de supraveghere, necesitând revocarea lor și desfășurarea unor noi proceduri de selecție.
Noi reguli de selecție: Membrii Consiliului de Administrație nu pot fi angajați ai companiilor publice
Guvernul a emis marți un proiect de Ordonanță de Urgență pentru a modifica legislația referitoare la guvernanța corporativă, vizând numirile în fruntea companiilor de stat. Această inițiativă vine în contextul în care România riscă pierderi semnificative de fonduri din PNRR din cauza neîndeplinirii cerințelor legate de numiri.
- Preşedintele şi vicepreşedinţii AMEPIP trebuie să dețină o diplomă de licență și cel puțin 10 ani de experiență profesională în domeniul managementului sau financiar, dintre care cel puţin 7 ani în funcții de conducere executivă.
- De asemenea, membrii comisiilor de selecție nu pot avea relații de coordonare sau subordonare cu candidații, evitând astfel conflictele de interese.
- Fiecare membru al consiliului de administraţie trebuie să aibă o diplomă de licență și o experiență de minim 7 ani în domeniul specific al companiei publice.
- Numirile se vor face de către autoritatea publică din lista scurtă a candidaților pregătită de comisia de selecție. Dacă există un singur candidat pe post, acesta va fi propus pentru numire, iar în prezența mai multor candidați, se va avea în vedere ordinea clasamentului.
- Candidatul din genul subreprezentat va beneficia de prioritate în caz de egalitate de punctaj.
- În absența candidaților calificați, procesul de selecție se va reîncepe în maximum 10 zile lucrătoare, conform reglementărilor actuale.
- Membrii consiliului nu pot fi și angajați ai acelei întreprinderi publice, iar în cazul nominalizării unui angajat, contractul de muncă se suspendă pe durata mandatului.
- Selecția membrilor consiliului de administrație se va face conform principiilor legii 202/2002 privind egalitatea de șanse. Cel puțin o treime din membrii consiliului trebuie să fie de gen subreprezentat.
Compensația pentru membrii executivi ai consiliului de administrație va include o indemnizație fixă lunară și una variabilă.
Componenta variabilă a remunerației va fi reevaluată anual, în funcție de îndeplinirea obiectivelor stabilite în planul de administrare și de performanțele măsurate prin indicatorii aprobați de adunarea generală a acționarilor, ce vor fi incluși în contractul de mandat.