Studiu: Nașterea prin cezariană înainte de 39 de săptămâni de sarcină poate duce la complicații pentru mamă și copil

Conform unui studiu realizat de Clinica Mayo, nașterea prin cezariană programată înainte de 39 de săptămâni de sarcină poate crește cu 63% riscul de deces al bebelușului în primul an de viață, comparativ cu cei născuți între 39 și 41 de săptămâni.
Ultimele săptămâni de sarcină sunt adesea dificile din punct de vedere fizic și emoțional pentru multe femei, iar nașterea prematură prin cezariană poate părea o soluție pentru a scăpa de disconfortul provocat de simptomele asociate.
Riscurile asociate nașterii timpurii
Cercetătorii de la Clinica Mayo subliniază că nașterea înainte de termen poate prezenta riscuri crescute de complicații atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut. Acest studiu a fost partajat și de Asociația Baby Care Sibiu, organizație non-guvernamentală dedicată îngrijirii optime a nou-născuților în unități de terapie intensivă.
Termenul sarcinii se calculează la 40 de săptămâni de la ultimul ciclu menstrual. Nașterea este considerată la termen când are loc după 37 de săptămâni, iar cele între 37 și 38 săptămâni și 6 zile sunt clasificate ca nașteri la termen precoce.
Cercetările indică faptul că între 10 și 15% din nașteri în Statele Unite se produc înainte de 39 de săptămâni fără o indicație medicală justificată.
„Morbiditatea și mortalitatea sunt mai mari atât pentru mame, cât și pentru copiii născuți înainte de 39 de săptămâni comparativ cu cei născuți la termen sau după”, afirmă dr. Jani Jensen, obstetrician și autor principal al studiului. „Este esențial să conștientizăm riscurile nașterii în această fereastră de timp.”
Complicațiile posibile pentru nou-născuți
Bebelușii născuți prematur pot avea o predispoziție mai mare la boli, având dificultăți de respirație, hrănire și chiar riscuri mai mari de a dezvolta paralizie cerebrală, ceea ce le poate determina internări frecvente în unități de terapie intensivă neonatală.
Nașterea timpurie prin inducerea travaliului necesită medicație și proceduri care pot prelungi procesul, crescând necesitatea utilizării instrumentelor precum forcepsul sau vacuum-ul, și expunând la riscuri de infecție și hemoragie.
Mai mult, nașterea prematură poate duce la o cezariană de urgență și, pe termen lung, la complicații chirurgicale pentru mamă. „Inducerea nașterii nu este o procedură lipsită de riscuri, ne aducem aminte de acest aspect”, subliniază dr. Jensen.
Informarea viitoarelor mame este esențială
Dr. Jani Jensen afirmă că este crucial ca viitoarele mame și publicul larg să fie bine informați despre ceea ce înseamnă sarcina la termen și când nașterea copilului este considerată sigură.
Un studiu recent care a implicat 650 de femei care au născut arată că o jumătate dintre ele considera că sarcina la 37-38 de săptămâni este deja la termen, iar 25% considerau că este sigur să nască și la 34-36 de săptămâni.
Campaniile de conștientizare sunt vitale pentru a educa publicul asupra complicațiilor asociate cu nașterea prematură. Unele spitale au început să implementeze măsuri pentru a reduce încercările de naștere timpurie, cum ar fi interzicerea inducerii travaliului fără indicații medicale înainte de 39 de săptămâni.
Decizia legată de momentul nașterii este lăsată la latitudinea medicului care monitorizează sarcina, el putând determina cel mai potrivit moment pentru naștere.