Temperaturi scăzute și zăpadă în luna februarie - Cum a fost vremea în România

Temperaturi scăzute și zăpadă în luna februarie - Cum a fost vremea în România
Temperaturile medii lunare in februarie 2025 (sursa ANM)

Potrivit datelor publicate de ANM, februarie 2025 a fost cu aproape 2 grade Celsius mai rece decât media istorică, iar în București, temperaturile medii s-au situat cu 2,6 °C sub nivelul mediu multianual. Diferența între cea mai joasă și cea mai înaltă temperatură a fost de 40 de grade Celsius, conform analizei climatologice realizate de ANM. Luna trecută a fost cea mai rece februarie din 2012 încoace.

Valoarea medie a temperaturilor în luna februarie 2025 a variat între -11,7 °C, înregistrată la stația meteorologică Vf. Omu, și 2,2 °C la Moldova Veche.

Cea mai mare temperatură din februarie 2025, raportată de rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, a fost de 17,9 °C, observată la Gurahonț (jud. Arad) pe 27 februarie.

Temperatura medie lunară pe întreg teritoriul țării, calculată pe baza datelor de la 129 de stații meteorologice, a fost de -1,8 °C, cu 1,9 °C mai puțin față de media din intervalul 1991 - 2020.

În București, temperatura medie în februarie 2025 a fost de -0,6 °C (București-Filaret), înregistrând o scădere de 2,6°C raportat la mediana perioadei de referință (1991 - 2020).

Luna trecută, introducerea unor mase de aer rece din est a dus la temperaturi extrem de scăzute și în sudul României, cu un număr crescut de zile de îngheț și maxime negative.

„Valorile extrem de scăzute din sudul țării, cum ar fi -20,9 °C în lunca Dunării, sunt remarcabile și au fost facilitate de prezența unui strat de zăpadă consistent, care a determinat pierderi de căldură semnificative”, explică specialiștii de la ANM. Temperatura de -20,9 °C a fost înregistrată la Călărași pe 23 februarie.

Un aspect interesant este că în 26 de stații meteo - din Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania - temperaturile au fost mai ridicate decât cele medii multianuale, cu cea mai mare abatere pozitivă de 0,8 °C, înregistrată la Turda (jud. Cluj) și Vf. Țarcu (jud. Caraș-Severin).

Însă, în 125 de stații meteo, temperaturile au fost mai scăzute decât în mod obișnuit, cu o abatere maximală de 3,5 °C la stația meteo Oltenița.

Cea mai mare cantitate de precipitații înregistrată în februarie a fost de 38,4 mm, la stația meteorologică București-Filaret, unde a fost raportată și cea mai mare valoare a precipitațiilor în 24 de ore, de 16,9 mm, înregistrată pe 18 februarie, conform documentului ANM.

La stația meteo Filaret, grosimea maximă a stratului de zăpadă a fost de 48 cm, măsurată în dimineața zilei de 19 februarie.

Cantitatea totală medie de precipitații pe țară în luna februarie 2025 a fost de 11,7 mm, fiind cu 62% mai mică față de mediana perioadei de referință standard (1991 - 2020).

Recomandari
Show Cookie Preferences