Traian Băsescu subliniază o problemă importantă în relația cu SUA: „Anularea alegerilor din noiembrie este în discuție”

Traian Băsescu subliniază o problemă importantă în relația cu SUA: „Anularea alegerilor din noiembrie este în discuție”
Traian Băsescu Foto: Inquam Photos - Elena Covalenco

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat luni că actuala administrație americană se confruntă cu o problemă relevantă în legătură cu România, subliniind că anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut este pusă în discuție din cauza absenței unei „probe concrete” care să o justifice.

„Problema relației cu Statele Unite nu este reprezentată de ambasador, ministrul de externe sau lipsa unui trimis special. Premierul Marcel Ciolacu a menționat recent intenția guvernului de a numi un astfel de trimis, dar nu acesta este aspectul esențial”, a menționat el pe pagina sa de Facebook.

„Dificultatea relației dintre România și SUA este asociată cu anularea alegerilor. Statele Unite nu au un favorit pentru aceste alegeri. Cerința principală a Americii este ca să se desfășoare ‘alegeri corecte’ și este clar că această exigență nu va fi abandonată”, a spus Traian Băsescu luni.

„Comentariile premierului cu privire la renumărarea voturilor, încercarea de a transfera responsabilitatea doar asupra lui Iohannis și declarațiile politicienilor anterioare anuluiării alegerilor de către Curtea Constituțională sugerează că s-a activat un ‘plan B’. Acest ‘plan B’ a avut rolul de a muta responsabilitatea anulării nejustificate a alegerilor de la guvern către alte instituții precum CCR, CSAT, servicii și Președinte”, a adăugat el.

Băsescu: Anularea alegerilor prezidențiale nu are fundament solid

„După trei luni, nu există nicio dovadă concretă care să justifice anularea alegerilor din noiembrie. Aceasta pune la îndoială atât anularea, cât și legitimitatea oricăror alegeri viitoare. În aceste condiții, există riscul ca anumite state să nu recunoască rezultatul alegerilor. Ar fi prudent să se acționeze preventiv”, a accentuat Băsescu.

El a mai adăugat că observațiile sale constituie „un răspuns parțial” la întrebările follower-ilor săi de pe Facebook și că nu vizează implicarea sa în dezbaterea publică. „Postarea aceasta evită orice abordare politică și nu formulează intenționat propuneri de soluții”, a concluzionat el.

Aceste comentarii apar în contextul în care administrația fostului președinte Donald Trump a anunțat, marțea trecută, suspendarea includerii României în programul Visa Waiver, care ar fi permis cetățenilor români să călătorească fără viză în SUA.

Anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională a fost criticată pe 14 februarie de JD Vance, vicepreședintele Statelor Unite, care a afirmat că acea decizie s-a bazat pe suspiciuni slabe provenite de la o agenție de informații și a fost influențată de presiuni externe.

Vance a adus noi critici în legătură cu această temă câteva zile mai târziu.

„Consider că prietenia se bazează pe valori comune. Nu poți avea valori comune dacă pedepsești oameni care susțin că ar trebui să închizi frontiera”, a declarat el pe 20 februarie la o convenție conservatoare.

„Nu este corect să anulezi alegeri doar pentru că nu-ți place rezultatul. Ceva similar s-a întâmplat în România. Nu ai valori comune dacă te temi de propriul tău popor atât de mult încât îl reduci la tăcere”, a mai punctat oficialul american.

Recomandari
Show Cookie Preferences