Un fost lider sud-american, condamnat la 15 ani de detenție. Aceeași pedeapsă a fost aplicată și soției sale.

Ollanta Humala, fost președinte al Peru-ului și în prezent în vârstă de 62 de ani, a primit marți o sentință de 15 ani de închisoare pentru spălare de bani, într-un dosar de corupție asociat cu compania braziliană Odebrecht, conform informațiilor furnizate de AFP și Reuters.
Humala devine astfel al doilea dintre cei patru foști președinți ai Peru-ului implicați în această amplă afacere, care a dus la încarcerarea a numeroși lideri politici și de afaceri din America Latină.
Sentința a fost pronunțată la mai mult de trei ani de la inițierea procesului împotriva sa, el fiind la conducerea țării între 2011 și 2016. Avocații acestuia au anunțat că vor contesta decizia.
Nadine Heredia, soția lui Ollanta Humala, care este de asemenea implicată în acest caz, a primit tot 15 ani de închisoare. Aceasta a fost absentă la audiere, iar judecătorul a dispus arestarea sa.
În octombrie 2024, Alejandro Toledo, alt fost președinte peruan, în vârstă de 78 de ani, a fost condamnat de un tribunal din Lima la o pedeapsă de 20 de ani și șase luni pentru corupție și spălare de bani în legătură cu scandalul Odebrecht.
Procurorii susțin că Toledo a acceptat mită în valoare de 35 de milioane de dolari de la Odebrecht pentru a obține un contract pentru construirea unui drum ce leagă coasta de sud a Peru-ului de zona amazoniană din vestul Braziliei.
Acesta a declarat că este nevinovat, în urma dezvăluirilor efectuate în 2016 de către agenții americane în legătură cu un amplu sistem de corupție în regiune, destinat obținerii de contracte publice.
Alți doi foști președinți, Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018) și Alan Garcia (2006-2011), sunt și ei conectați la acest caz, Garcia sinucigându-se în 2019, când era pe punctul de a fi arestat.
Odebrecht a fost menționată frecvent în contextul anchetei anticorupție Lava Jato, care a dus la arestarea a numeroși lideri politici și directori de companii din America Latină. Conform Departamentului american de Justiție, compania a distribuit, timp de peste un deceniu, suma de 788 de milioane de dolari în aproximativ zece țări din America Latină și două din Africa.