Victor Ponta discută despre alegerea de a proteja Belgradul, în detrimentul satelor românești

Victor Ponta discută despre alegerea de a proteja Belgradul, în detrimentul satelor românești
Victor Ponta, la un eveniment de la Ateneul Român din București, 30 septembrie 2024. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a specificat vineri, într-o postare pe Facebook, că a decis să povestească despre un incident din 2014, din perioada în care era prim-ministru, după ce a aflat că Bogdan Popescu, „responsabil cu gestionarea bugetului PSD”, și Anca Alexandrescu, fosta sa consilieră de presă și actual moderatoarea de la Realitatea Plus, „lucrează la reconstrucția acestui subiect — pregătind dovezi din alte perioade și din alte regiuni ale țării (Gorj – Vâlcea), doar pentru a mă ataca în Săptămâna Mare!”.

În postarea sa, fostul lider PSD a partajat un videoclip din 2021, în care discuta cu Ion Cristoiu despre acel moment din 2014, când a decis să deschidă barajul de la Porțile de Fier, pentru a preveni inundațiile la Belgrad, în ciuda faptului că astfel s-au afectat sate din România. Ponta, care a obținut ulterior cetățenia Serbiei, afirmă că această decizie nu a pus în pericol locuitorii din zona Dunării și nu a dus la daune serioase gospodăriilor.

„La începutul acestei săptămâni, am aflat de la un jurnalist important că Bogdan Popescu (unul dintre liderii financiare ai PSD) și Anca Alexandrescu (care, în 2014, era consiliera mea de presă) lucrează pentru a relansa acest subiect — și și-au propus să prezinte victime din alte vremuri și din alte zone ale țării (Gorj – Vâlcea), doar pentru a mă ataca în Săptămâna Mare!”, a afirmat Victor Ponta în postarea sa.

El a declarat că consideră „o prostie” să fie atacat în legătură cu acest subiect.

„Pentru că, de fapt, nu a existat nicio victimă la Dunăre, iar eu, în acel moment, am făcut un gest uman și politic: am ajutat Serbia și am salvat sute sau poate mii de vieți! Din acest motiv, am reluat acest subiect cu Dan Andronic (ștind că Anca Alexandrescu nu-l apreciază), fiind convins că atacurile se vor opri, văzând că intențiile lor au fost demascate!”, a continuat Victor Ponta.

Ponta susține că „operațiunea” împotriva sa „a fost declanșată” pentru că „resursele financiare erau deja cheltuite”.

„Anca Alexandrescu a câștigat aproape 500.000 euro pentru o emisiune cu Crin Antonescu! Iar Bogdan Popescu (în acord cu Marcel Ciolacu) a cheltuit sume substantial în tot media și online; inclusiv au creat acele fake-uri cu morții de la inundații (care, evident, nu erau din cauză de la Dunăre și nici din perioada acuzată); plus milioane de euro investiți în conturi false (și «tiri-boți») care, ieri și azi, au generat aproximativ 200 de milioane de mesaje pe rețelele sociale, cu textele «Ponta este trădător» și «Ponta a provocat 4 morți la inundații», a completat candidatul la prezidențiale.

Victor Ponta a declarat că „asaltul” împotriva sa „a fost de o intensitate maximă”, dar „se află pe cale să eșueze complet”.

„Deși atacul lui Popescu și Alexandrescu a fost asupra mea, mulți analiști și jurnaliști care nu sunt influențați de fondurile PSD nu sunt fervenți susținători ai lui Ponta, dar au simțit ceva „suspect” și au exprimat reținerile lor. Cei care au fost afectați de banii lui Popescu sau ura împotriva mea au „căzut” pentru manipulare! Am rezistat atacului; am contraatacat; i-am demascat și i-am atacat frontal! Așadar, planul „Colectiv 2”, coordonat de Popescu și Alexandrescu, e pe cale să se sfârșească în mod lamentabil!”, a adăugat Victor Ponta.

Evenimentele inundațiilor din 2014

Într-un podcast moderat de Robert Turcescu, Ponta – candidatul independent la alegerile prezidențiale, cu sloganul „România pe primul loc” – a explicat că a obținut cetățenia sârbească pentru că în 2014 a „realizat un gest important”. El a povestit că a dat „dispoziții structurilor românești să deschidă valea de la Porțile de Fier”, pentru a preveni inundațiile în Belgrad. Întrebat de ce a fost necesară această decizie, Ponta a răspuns: „Pentru că partea românească era inundată”.

„Și a fost o inundație. Dar am discutat cu ISU (n.red.: inspectoratele pentru situații de urgență), am mutat locuitorii și am oferit despăgubiri rapid. Presa nu a relatat nimic despre asta”, a detaliat Ponta.

După controversele din spațiul public, Ponta a revenit cu lămuriri pe Facebook, afirmând că nicio persoană din zona riverană a Dunării nu a fost în pericol și nicio gospodărie nu a suferit daune semnificative în urma inundațiilor din 2014, când a decis „să deschidă valea de la Porțile de Fier.”

„Am salvat chiar mii de vieți omenești din țara vecină și prietenă Serbia, așa cum ar trebui să facă un bun vecin și un om cu compasiune! Cei care susțin că trebuia să lăsăm oamenii să piardă totul, pentru a proteja câteva hectare de teren agricol, nu au empatie și nici rațiune!”, a transmis Victor Ponta.

Reacțiile fostelor colaboratori

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, care a ocupat funcția de vicepremier în perioada în care Victor Ponta conducea Guvernul României, a afirmat că actualul candidat independent la președinție „distorsionează adevărul în favoarea sa” și suferă de o formă de mitomanie.

Dragnea consideră că explicațiile oferite de Ponta pentru a justifica cetățenia sârbească au rolul de a ascunde motivul real, respectiv că aceasta era „un plan de rezervă” în cazul unei eventuale condamnări.

Fosta ministră a Apelor, Doina Pană, a declarat că situația despre care vorbește Victor Ponta nu s-a întâmplat, susținând că România nu a fost nevoită să deschidă Porțile de Fier, așa cum afirmă candidatul independent.

Hidroelectrica a comunicat joi printr-un comunicat oficial că gestionarea Porților de Fier în mai 2014 a respectat reglementările și legislația în vigoare.

Ciolacu cere retragerea lui Ponta din cursa prezidențială

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut joi fostului său colaborator să se retragă din cursa prezidențială, după ce Victor Ponta a afirmat că, în 2014, în calitate de prim-ministru al României, a fost de acord să inunde sate românești pentru a salva orașe străine.

La rândul său, candidatul independent la prezidențiale a declarat joi că Marcel Ciolacu ar trebui să se retragă „imediat” din funcția de premier, altfel îl va demite pe el, imediat ce va ajunge la Cotroceni.

În replică, liderul PSD a revenit vineri dimineață cu un nou mesaj pe Facebook, afirmând că fostul său consilier onorific, Victor Ponta, „insultă și dorește să demonteze” guvernul în care a activat, la fel cum a procedat precedenții lideri ai PSD care l-au primit înapoi și i-au dat ocazia să candideze.

Recomandari
Show Cookie Preferences