Carrefour și restaurante fast-food din Mall Băneasa închise de ANPC / Probele prelevate pentru analize la McDonald’s

Carrefour și restaurante fast-food din Mall Băneasa închise de ANPC / Probele prelevate pentru analize la McDonald’s
Food court în Băneasa Shopping City. Foto © Diana Zaharia | Dreamstime.com

Comisarii din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au suspendat temporar activitatea a 16 operatori economici din Băneasa Shopping City, datorită mai multor nereguli descoperite, printre care prezenţa dăunătorilor în blocul alimentar, agregate frigorifice defecte, echipamente neigienizate și produse expirate. Pe lângă aceasta, au fost luate probe pentru analize de la diferite produse alimentare, inclusiv cuburi de gheaţă şi sosuri de la McDonald’s, precum și ulei uzat de la Chopstix, pentru a verifica siguranţa acestora.

Controalele efectuate de ANPC marti, au avut loc la operatorii din Sectorul 1, inclusiv Carrefour Băneasa, Metro Băneasa și Selgros Băneasa, ca parte a unei acțiuni naţionale de verificare a respectării reglementărilor de către supermarketuri.

În cadrul acestei acțiuni, s-au verificat 45 de operatori economici care oferă servicii de alimentaţie publică.

Printre problemele identificate se numără: prezenţa daunătorilor în blocul alimentar; utilizarea unor produse nesigure în activitatea de alimentaţie publică; lipsa igienizării corespunzătoare a echipamentelor de expunere şi a pavimentului; agregate frigorifice deteriorate; insuficienta informare în meniuri; produse cu data limită de consum depăşită; produse alimentare fără etichete de identificare; lipsa echipamentelor verificate metrologic.

În urma acestor abateri, autoritățile au aplicat amenzi totalizând 537.000 lei, două avertismente, şi au reținut 560 de kilograme de produse alimentare de la comercializare.

De asemenea, 16 operatori economici au fost sancţionaţi prin suspendarea temporară a activităţilor până la remedierea problemelor, printre aceștia aflându-se:

  • Carrefour Băneasa
  • Popeyes
  • La Safi
  • Art Burger Srl (Hesburger)
  • Mesopotamia
  • Pepp&Pepper
  • SC Blue Services Gt Srl – Avocadoo
  • SC US Food Network Srl – KFC
  • US Food Network – KFC – Galeriile Feeria
  • SC Kungfu King SRL
  • California Fresh Flavors SRL – Taco Bell
  • Topexpress Food – Restaurant Rustic
  • Toan’S Vietnam SRL
  • AM Rest Coffee SRL – Starbucks
  • MLS Invest Trading Srl – Chopstix
  • Sushi Terra

Conform ANPC, au fost prelevate probe pentru analize microbiologice și fizico-chimice de peste 400 de kilograme din diverse produse alimentare, inclusiv cuburi de gheaţă şi sosuri de la McDonald’s, cât și ulei uzat de la Chopstix, care vor fi verificate în laboratoare autorizate, iar rezultatele vor fi comunicate ulterior.

„Este esenţial ca consumatorul să aibă acces la informaţii corecte privind conţinutul produselor, iar pentru siguranţa lor, produsele trebuie analizate pentru a confirma conformitatea cu eticheta. Există suspiciuni că producătorii omită să menţioneze toţi aditivii utilizaţi,” a declarat Cristian Popescu Piedone, preşedintele ANPC.

Verificări și la hipermarketuri

În cadrul acţiunii de control, s-au inspectat și trei hipermarketuri: Carrefour, Selgros și Metro, unde s-au descoperit neconformități precum: produse alimentare fără etichete de identificare, nerespectarea temperaturilor de păstrare, echipamente frigorifice neigienizate și prezenţa dăunătorilor; produse electrice de joasă tensiune fără traduceri în limba română; produse cosmetice fără instrucţiuni de utilizare în limba română.

„Verificarea Carrefour Băneasa a fost efectuată ca urmare a reclamațiilor consumatorilor, care au fost confirmate în timpul controlului and aceasta nu este prima dată când ANPC constată astfel de abateri în această unitate,” au menționat comisarii ANPC.

Ca rezultat al acestor constatări, aproximativ 350 de kilograme de produse alimentare și 170 de echipamente electrice au fost retrase de la vânzare, iar operatorii economici au primit amenzi în valoare totală de 167.000 lei.

La SC Metro Cash and Carry SRL, ANPC a dispus suspendarea temporară a utilizării agregatelor frigorifice până la remediera defectelor.

În plus, la Băneasa Developments SRL – Băneasa Mall şi Feeria, s-au aplicat două sancţiuni contravenţionale căror valoare totală este de 40.000 lei, cu termene impuse pentru remedierea neconformităţilor.

Problemele identificate includ: paviment deteriorat în zona de aprovizionare; deficienţe în gestionarea deşeurilor și a spațiilor de curățenie; depozitare incorectă a deşeurilor; infiltraţii şi deteriorarea hidroizolaţiei în zonele de acces ale centrului comercial.

Recomandari
Show Cookie Preferences