Ce reprezintă suspendarea tarifelor anunțate de Trump pentru comerțul internațional?

Ce reprezintă suspendarea tarifelor anunțate de Trump pentru comerțul internațional?
Donald Trump. Credit line: ABACAPRESS, Abaca Press / Alamy / Profimedia

Donald Trump a declarat miercuri că va suspenda pentru 90 de zile tarifele ridicate pe care le-a impus recent tuturor partenerilor comerciali importanți ai Statelor Unite, acest anunț având un efect imediat asupra piețelor financiare din Wall Street și sugerând o modificare a politicii care risca să afecteze comerțul global.

În același timp, președintele a decis să majoreze taxele vamale pentru importurile din China până la 125%, escaladând astfel conflictul comercial cu cea de-a doua economie mondială, potrivit Financial Times.

Decizia de suspendare a tarifelor din partea lui Trump este doar cea mai recentă schimbare de opinie a președintelui în cadrul abordării sale haotice asupra politicii comerciale, de la preluarea mandatului său în ianuarie.

Motivele interromperii aplicării tarifelor de către Trump

Impactul semnificativ al tarifelor americane asupra principalilor parteneri comerciali a dus la o vânzare masivă a acțiunilor pe piețele globale și a generat critici din partea unor membri ai Partidului Republican. De asemenea, mai mulți investitori influenți au contestat aceste taxe, izvorâte chiar de la cei care îl susțin pe Trump.

Explicând declarația sa din această săptămână, Trump a menționat tumultul de pe piețe și vânzările masive de obligațiuni emise de Trezoreria Statelor Unite. „Trebuie să ai flexibilitate”, a afirmat el reporterilor.

Anunțul său a coincis cu depunerea mărturiei de către principalul său negociator comercial, Jamieson Greer, în fața unei comisii de la Capitol Hill, unde un parlamentar democrat a întrebat cine este responsabil pentru această situație.

Ce tarife rămân în vigoare?

Statele Unite impun în prezent un tarif de bază de 10% pentru importurile din toate țările, inclusiv din Uniunea Europeană, cu excepții pentru anumite produse precum cupru, cherestea și medicamente.

Automobilele și piesele auto sunt excluse de la taxa de 10%, dar sunt supuse unei taxe separate de 25% instituită anterior de Trump.

Pe de altă parte, Mexicul și Canada au evitat cele mai severe consecințe ale tarifelor reciproce, dar luna trecută, Washingtonul a aplicat tarife de 25% pentru importurile provenite de la cei doi vecini care nu au respectat acordul de liber schimb din 2020.

Casa Albă a confirmat că acest tarif de 25% va continua să fie aplicat.

De asemenea, taxele de 25% pentru toate importurile de oțel și aluminiu se mențin, iar președintele are în vedere posibiliatea de a impune noi tarife pentru cipuri și produse farmaceutice.

Se vor reintroduce tarifele reciproce?

Trump a menționat că peste 70 de țări sunt interesate să semneze acorduri comerciale cu Statele Unite.

Pentru a preveni reapariția tarifelor în termen de 90 de zile, Casa Albă va căuta să încheie rapid acorduri pentru tarife reciproce, vizând în special țările cu producție intensivă precum Japonia, Coreea de Sud, Vietnam și Cambodgia.

Allie Renison, fost oficial în departamentul comercial al Regatului Unit și acum consultant, a sugerat că, având în vedere complexitatea negocierilor, ar fi mai eficient să se treacă la tarife specifice pentru anumite produse și scutiri.

„Trump ar putea renunța la un sistem de tarife generale, optând pentru impozite specifice produsului, care ar fi mai ușor de gestionat pentru producători și care ar putea viza barierele comerciale neloiale asupra anumitor bunuri”, a completat ea.

De ce nu au scăzut tarifele pentru China?

Trump a decis să crească tarifele pentru China de la 104% la 125%, în ciuda reducerilor aplicate altor țări, în urma reacției autorităților de la Beijing, care au impus taxe de represalii asupra produselor americane.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a acuzat China pentru aceste măsuri de represalii. „Așa cum le-am spus tuturor săptămâna trecută, nu vă răzbunați și veți fi recompensați”, a afirmat el.

Deși multe țări au contactat Casa Albă pentru a discuta aspecte comerciale, dialogul între SUA și China se află în impas.

Președintele a declarat că nu anticipează noi majorări ale tarifelor pentru China și se așteaptă ca cele două state să ajungă într-un final la o înțelegere.

În schimb, Beijingul a răspuns că percepe tarifele drept o tactică agresivă și că nu se va lăsa intimidat de acțiunile administrației Trump.

Deși Trump sugerează că ar putea exista discuții cu președintele Xi Jinping, este puțin probabil ca acesta să accepte o întâlnire fără stabilirea unor detalii preliminare.

A încetat războiul comercial global?

Economiștii avertizează asupra efectelor negative pe termen lung cauzate de provocările create de abordarea agresivă a tarifelor de către Trump, din cauza incertitudinii generate în relațiile comerciale ale SUA.

Nicolò Tamberi, de la Centrul pentru Politică Comercială Incluzivă de la Universitatea Sussex, a subliniat că această incertitudine a descurajat investițiile, determinând corporațiile să amâne deciziile privitoare la ajustarea lanțurilor de aprovizionare.

„Cercetările sugerează că impactul incertitudinii poate fi la fel de devastator ca tarifele în sine, iar acum ne confruntăm cu un volum mare de incertitudine. Chiar dacă Trump reușește să încheie acorduri pentru a diminua impactul tarifelor, acest lucru poate fi revizuit ulterior”, a adăugat el.

Investitorii ar putea, de asemenea, să adopte o strategie de așteptare până când turbulențele comerciale se domolesc.

Steven Abrahams, șeful strategiei de investiții la Santander US Capital Markets, a avertizat că absența unor clarificări suplimentare ar putea determina investitorii să se abțină de la reinvestirea pe piețe în următoarele 90 de zile.

„Am observat o primă zi de relaxare, dar în condițiile în care incertitudinea persistă, este greu de decis să investești. Unele persoane ar putea să facă acest pas, dar majoritatea sunt puțin reticente”, a concluzionat el.

Recomandari
Show Cookie Preferences