Cea mai absurdă criză financiară din istorie

Problemele financiare se agravează pe piețele de capital, amplificate de refuzul lui Donald Trump de a renunța la taxele vamale exorbitante. Indiferent de acțiunile sale în perioada următoare, daunele sunt deja ireparabile, potrivit unei analize a publicației elvețiene Le Temps.
Termeni precum masacru, epurare și dezolare descriu prăbușirea accentuată de pe bursele globale în această lună: -13,12% în Hong Kong, -7,34% în Shanghai, -5,16% în Zurich. În doar trei zile, indicele emblematic al bursei elvețiene, SMI, a înregistrat o pierdere mai mare decât cea pe care economia globală a suferit-o în timpul închiderii cauzate de Covid în urmă cu cinci ani. Chiar dacă Wall Street a recuperat o parte din pierderi în timpul sesiunii, consternarea și frustrarea actorilor financiari rămân evidente.
De la celebrul investitor Warren Buffett la fostul secretar al Trezoreriei, Lawrence Summers, și multimiliardarul Bill Ackman, toți își exprima neîncrederea și nemulțumirea, încercând să-l convingă pe președintele american să se răzgândească.
Deocamdată, eforturile sunt zadarnice. Liderul de la Casa Albă nu are de gând să renunțe la tarifele comerciale drastice anunțate recent. După ce a participat la un meci de golf în Florida, Trump a afirmat că „uneori trebuie să iei medicamente pentru a te vindeca”.
Un pacient imaginat
Dar despre ce națiune discutăm exact? Cea mai puternică economie din lume, cu un PIB care a crescut cu 2,8% anul trecut? Țara care a reușit să reducă inflația de la 9,1% în iunie 2022 la 2,4% în septembrie? Este umilitor să observăm autodistrugerea economică a unei națiuni, mai ales când aceasta afectează întreaga lume.
Controlul asupra situației de la Mar-a-Lago a fost pierdut, iar lumea nu mai este în siguranță de eventualele capricii ale președintelui republican. Așteptările sunt ca deciziile sale să fie catalogate ca un „mare” succes.
În realitate, orice ar urma, se va dovedi a fi o victorie iluzorie. Temători și cu resurse limitate, mulți investitori Americani vor evita, în următoarele luni, implicarea în economia americană. Aceștia vor reflecta asupra disregard-ului pe care Trump îl arată față de interesele lor, având în vedere că se apropie alegerile de la mijlocul mandatului din 2026.
Nu putem să ne păcălim. Dacă fondurile speculative își numără acum pierderile, cei care au economii insuficiente vor suporta un cost semnificativ, cei care observă cum economiile lor se micșorează și ale căror pensii depind, în mare parte, de performanța pieței de capital.
Mulți dintre aceștia au contribuit la revenirea sa în funcția de lider, ignorând în mod serios ambițiile sale protecționiste. Acum regretă amarnic această alegere. Deși este devreme pentru a prevedea implicațiile planului său economic, este evident că Donald Trump va fi amintit ca cel care a provocat o criză financiară profund nepotrivită și derizorie.