Dmitri Medvedev avertizează că Occidentul riscă să ducă la un al Treilea Război Mondial / „Din ce în ce mai multe națiuni vor dezvolta arme nucleare”

Dmitri Medvedev avertizează că Occidentul riscă să ducă la un al Treilea Război Mondial / „Din ce în ce mai multe națiuni vor dezvolta arme nucleare”
Vladimir Putin și Dmitri Medvedev, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Fostul lider rus Dmitri Medvedev a declarat marți că în anii ce urmează, tot mai multe state vor căuta să își dezvolte programe nucleare. El a acuzat națiunile occidentale că prin intermediul conflictului din Ucraina, contribuie la escaladarea tensiunilor globale și apropie lumea de un al Treilea Război Mondial.

Într-un mesaj postat pe Telegram legat de tratatul de reducere a armelor nucleare New START, semnat în 2010 cu președintele american Barack Obama la Praga, Medvedev a menționat că riscurile unui conflict nuclear au atins cote alarmante. Acest tratat urmează să expire în februarie 2026.

Menționând comentariile recente ale liderilor din Franța și Marea Britanie privind capacitățile lor nucleare, Medvedev, care deține în prezent funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a criticat statele europene pentru deficiențele lor în acest domeniu.

El a adăugat că „situația actuală este de așa natură încât chiar și în cazul în care conflictul din «Ucraina» s-ar încheia, dezarmarea nucleară va fi imposibilă în următoarele decenii”, potrivit canalului său oficial de Telegram.

Medvedev a menționat că „lumea va dezvolta noi tipuri de arme, mai devastatoare, iar mai multe națiuni vor obține arme nucleare”.

Acesta a făcut referire la declarația lui Emmanuel Macron de la începutul lunii martie, când liderul de la Paris a afirmat că este deschis să extindă securitatea nucleară către partenerii europeni, subliniind faptul că „Rusia reprezintă o amenințare pentru Europa”. De asemenea, ministrul apărării din Regatul Unit, John Healey, a avertizat că țara sa poate provoca „daune imense” adversarilor prin intermediul capacităților sale nucleare, în contextul discuțiilor cu oficialii militari despre protejarea oricărei încetări a focului în Ucraina.

Rusia și Statele Unite rămân cele mai influente puteri nucleare ale lumii, având împreună aproximativ 88% din totalul armelor nucleare, urmate de China, Franța, Marea Britanie, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord, conform datelor furnizate de Federația Oamenilor de Știință Americani.

Recomandari
Show Cookie Preferences