„Dr. Doom”, Nouriel Roubini, identifică 4 factori ce îl pot controla pe Donald Trump. Cine sunt „cei mai influenți oameni din lume”

Nouriel Roubini, economist american și previzionar al crizei financiare din 2007, adoptă o atitudine surprinzător de pozitivă după ce președintele Donald Trump a decis să suspende majoritatea tarifelor vamale pentru următoarele 90 de zile, conform unui raport al agenției Bloomberg.
Într-o postare pe platforma de socializare „X”, Roubini a menționat faptul că nu anticipa ca noile taxe vamale anunțate de Trump în ziua denumită „Ziua Eliberării” a Americii să ducă la o recesiune în cea mai mare economie globală.
„Concepția mea de bază nu includea o recesiune în SUA sau la nivel global, contrar majorității opiniilor exprimate de analiștii de pe Wall Street din perspectiva vânzărilor”, a scris Roubini. Economistul, supranumit „Dr. Doom” datorită previziunilor sale pesimiste, a făcut referire și la un editorial pe care l-a publicat în decembrie anul trecut, în contextul alegerii lui Trump pentru un nou mandat.
„Disciplinarea pieței, regimul de control al Rezervei Federale, consilierii raționali (printre care Bessent și Miran – n.r. președintele Consiliului Economic de la Casa Albă) și majoritatea fragilă dintr-un Congres reticent față de războaiele comerciale ample sunt cele patru mecanisme de control ce ar putea menține disciplina de piață asupra lui Trump și ar putea evita o recesiune în SUA sau la nivel global”, a explicat el anterior.
„Gardienii din piețele de obligațiuni, credit și acțiuni s-au dovedit, din nou, a fi cei mai influenți oameni din lume!” a adăugat Roubini în publicația sa adjectivată după anunțul lui Trump privind suspendarea taxelor vamale, cu excepția celor pentru China, unde Tarifele au fost majorate la 125%.
Experții consultați de publicații economice de renume consideră că președintele SUA a fost determinat să renunțe la măsurile tarifare anunțate anterior, după ce panică de pe piețele bursiere a început să afecteze și piața obligațiunilor, rezultând vânzări semnificative a obligațiunilor emise de Trezoreria americană.
Mai mulți oficiali ai administrației Trump, inclusiv secretarul Trezoreriei Scott Bessent, au confirmat ulterior că scopul impunerii tarifelor was mereu acela de a readuce partenerii comerciali ai SUA la masa negocierilor, nu de a le menține pe termen lung.
După anunțul lui Donald Trump, piețele financiare globale au înregistrat creșteri considerabile, după o perioadă de incertitudine care a dus la pierderi de trilioane de dolari la nivel mondial.