Experții avertizează asupra riscurilor atacurilor cibernetice din partea Chinei asupra infrastructurii critice a SUA: „Va rămâne instrumentul preferat în era digitală”

Experții avertizează asupra riscurilor atacurilor cibernetice din partea Chinei asupra infrastructurii critice a SUA: „Va rămâne instrumentul preferat în era digitală”
Președintele chinez Xi Jinping și omologul său american Donald Trump, FOTO: Dilara Irem Sancar / AFP / Profimedia Images

Pe măsură ce tensiunile comerciale dintre Statele Unite și China cresc, specialiști în securitate cibernetică și politici publice își exprimă temerile că Beijingul ar putea să riposteze în domeniul cibernetic cu atacuri denumite „taifun”, conform publicației tech The Register.

După creșterea cu 104% a taxelor vamale pentru bunurile importate din China, Beijingul a reacționat prin majorarea propriilor taxe vamale pentru produsele americane la 84%.

Biroul Comisiei pentru Taxele Vamale din cadrul Consiliului de Stat al Chinei a declarat că „îndeamnă SUA să-și corecteze imediat politicile incorecte, să renunțe la măsurile unilaterale și să abordeze divergențele prin discuții echitabile, bazate pe respect reciproc”.

Președintele american Donald Trump, acuzând Beijingul de „lipsă de respect”, a crescut din nou taxele pentru China la 125%, deși a suspendat aceste taxe pentru multe alte țări, inclusiv Uniunea Europeană.

Karoline Leavitt, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat: „Când cineva atacă Statele Unite, președintele Trump va riposta și mai puternic.”

China dispune de o capacitate vastă de hacking

În timp ce analiștii economici sunt preocupați de impactul negativ al războiului comercial asupra relațiilor economice dintre SUA și China și de creșterea prețurilor pentru consumatori, experții în securitate cibernetică sunt alarmați că președintele Xi Jinping ar putea utiliza armata sa de hackeri pentru a sprijini interesele Republicii Populare Chineze.

Tom Kellermann, consultant în securitate cibernetică, a declarat pentru The Register că „China va răspunde cu atacuri cibernetice sistematice pe măsură ce tensiunile continuă să crească.”

Kellermann a subliniat că „campaniile de tip taifun le oferă o bază solidă în infrastructura critică, pe care o vor folosi pentru atacuri distructive. În trecut, războaiele comerciale au fost un instrument de putere ‘soft’, dar cibernetica va deveni instrumentul dominant în era modernă.”

Campaniile de tip taifun se referă la o serie de atacuri cibernetice susținute de guvernul chinez, dezvăluite recent. Aceasta include „Salt Typhoon”, care a compromis cel puțin nouă companii americane din domeniul telecomunicațiilor și rețelele guvernamentale, precum și „Volt Typhoon”, care a reușit să se infiltreze în infrastructura critică a SUA, pregătind atacuri devastatoare.

Infrastructura critică americană a fost afectată de atacurile cibernetice în ultimii ani

Annie Fixler, directoare la Centrul pentru Inovație în Tehnologie și Securitate Cibernetică din cadrul Fundației pentru Apărarea Democrațiilor, a afirmat că „China ar putea deveni mai puțin rezervată în desfășurarea anumitor atacuri cibernetice.”

Fixler a indicat că „Comunitatea de informații a evaluat că China se pregătește pentru acțiuni destinate să perturbe infrastructura critică a SUA, să provoace panică în societate, să obstrucționeze procesul decizional guvernamental și să slăbească capacitatea de mobilizare a forțelor.”

Cu toate că o activare iminentă a acestor capacități din partea Chinei este puțin probabilă, Fixler a subliniat faptul că Beijingul a „plantat deja bombe virtuale” în infrastructura critică a SUA.

Conform publicației The Register, în timp ce intențiile Chinei rămân neclare, infractorii cibernetici motivați financiar au început deja să exploateze confuzia din jurul regulilor comerciale în continuă schimbare.

Creșterea atacurilor cibernetice asupra indivizilor a fost semnificativă

Luigi Lenguito, CEO-ul firmei BforeAI, a declarat pentru The Register că „am observat o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice în ultimele săptămâni.”

Compania sa utilizează inteligența artificială pentru a detecta domeniile web malițioase înainte de a fi folosite în atacuri, iar în primele trei luni ale anului 2025 a identificat 301 înregistrări legate de taxe vamale.

Lenguito a explicat că nu a fost o surpriză având în vedere că Trump a menționat taxe vamale încă din campania electorală. Infractorii cibernetici au fost pregătiți și și-au adaptat infrastructura în ultimele săptămâni.

Escrocheriile asociate cu taxele vamale sunt de obicei împărțite în trei categorii, cea mai comună fiind o versiune a escrocheriei DHL, în care victimele primesc un e-mail sau mesaj despre un colet în așteptare, dar pentru a-l ridica trebuie să plătească o taxă vamală.

Aceste escrocherii direcționează utilizatorii către site-uri false unde li se cer informații personale și detalii de plată, pe care infractorii le înregistrează pentru accesorii financiare.

Lenguito a menționat că, deși aceste tipuri de escrocherii existau anterior, acum se observă un număr foarte mare de cazuri în SUA, de la câteva sute pe săptămână la zeci de mii.

Recomandari
Show Cookie Preferences