Inovație medicală: Transplant de rinichi de porc modificat genetic la un pacient viu
O echipă de specialiști din Statele Unite a realizat transplantul unui rinichi provenit de la un porc modificat genetic la un pacient aflat în viață, marcând o etapă importantă în căutarea unei soluții pentru deficitul cronic de organe, conform anunțului făcut joi de un spital american, relatează AFP.
Pacientul, în vârstă de 62 de ani, suferea de insuficiență renală cronică și se află într-o recuperare bună după intervenția chirurgicală, care a avut loc cu mai puțin de o săptămână în urmă, potrivit unui comunicat al Massachusetts General Hospital din Boston.
Anterior, rinichii de la porci modificați genetic fuseseră transplantați și funcționaseră la pacienți în stare de moarte cerebrală.
Au existat cazuri anterioare în care pacienți au primit un transplant de inimă de la un porc modificat genetic, însă aceștia au decedat ulterior.
Aceste modificări genetice sunt realizate pentru a diminua riscul de rejet al organului de către organism.
Ce declara primul pacient care a primit rinichi de porc în viață
Medicii i-au explicat în detaliu atât avantajele, cât și dezavantajele intervenției, a declarat pacientul Richard Slayman, conform comunicatului de presă.
„Am perceput această procedură nu doar ca o soluție pentru mine, ci și ca o sursă de speranță pentru miile de oameni care așteaptă un transplant pentru a supraviețui.”
În Statele Unite, peste 100.000 de persoane așteaptă un transplant de organe, rinichiul fiind organul cel mai des solicitat.
Domeniul xenogrefelor – transplantul de organe de la animale la oameni – a cunoscut progrese semnificative în ultimii ani.
Primul transplant mondial de rinichi de porc la un pacient în moarte cerebrală a fost realizat în septembrie 2021 de către chirurgii de la NYU Langone Hospital din New York.