Magistrații solicită o întâlnire urgentă cu liderii coaliției pentru a discuta despre proiectul pensiilor speciale

Magistrații solicită o întâlnire urgentă cu liderii coaliției pentru a discuta despre proiectul pensiilor speciale
Sediul CSM, Foto: AGERPRES

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, a Înaltei Curți de Casație și a Parchetului General a solicitat o întâlnire cu liderii coaliției de guvernare pe data de 10 aprilie, conform unui comunicat emis de CSM. Acest demers intervine la scurt timp după ce în Camera Deputaților a fost depus un proiect de lege care vizează reforma pensiilor de serviciu ale magistraților.

„Respectând principiul cooperării loiale între autoritățile publice, considerăm că orice discuție referitoare la statutul magistraților ar trebui să implice reprezentanții sistemului judiciar. În acest context, ne arătăm disponibilitatea pentru un dialog autentic și transparent. Vă rugăm să ne comunicați, în timp util, detaliile întâlnirii”, se menționează în solicitarea formulată de președinta CSM, Elena Costache, împreună cu președinta Înaltei Curți, Corina Alina Corbu, și procurorul general al României, Alex Florența.

Apelul este adresat premierului, președintelui PSD, Marcel Ciolacu, liderului PNL, Cătălin Predoiu, președintelui UDMR, Kelemen Hunor, liderului Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, Varujan Pambuccian, și ministrului Justiției, Radu Marinescu.

Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat chiar marți, semnalând că magistrații nu au fost consultați de inițiatorii proiectului de lege.

CSM consideră că lipsa de transparență ar putea provoca incertitudini în rândul magistraților și ar genera riscuri pentru stabilitatea resurselor umane din sistem.

Apelul Asociației Forumul Judecătorilor

La aceeași dată, Asociația Forumul Judecătorilor din România a adresat un apel atât președintelui interimar, cât și Parlamentului și Guvernului României, referitor la reformele necesare în justiție și la necesitatea de a evita adoptarea de acte normative care ar putea afecta statutul constituțional al magistraților.

„Proiectul de lege propus este prost structurat și lipsit de logică, având în vedere că exclude anumite categorii de magistrați, precum cei născuți după 1981, care vor putea beneficia de pensia de serviciu numai la împlinirea vârstei de pensionare, fără a ține cont de vechimea în funcție, contrar deciziilor Curții Constituționale”, se precizează în apelul asociației.

Magistrații subliniază că orice reglementare referitoare la salarii și pensii ar trebui să respecte principii fundamentale, cum ar fi independența justiției și respectarea statului de drept, având ca scop asigurarea securității financiare a acestora.

De asemenea, Forumul Judecătorilor din România insistă asupra necesității unei reforme reale a sistemului judiciar, afirmând că modificările introduse în 2022 au avut un impact negativ asupra acestuia.

„Pentru a proteja integritatea sistemului judiciar românesc, este esențial ca președintele interimar, Parlamentul și Guvernul să conștientizeze nevoia urgentă de reforme autentice în justiție, ce trebuie să respecte deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene și cerințele organismelor internaționale relevante”, se arată în comunicatul magistraților.

Cauzele nemulțumirii în rândul magistraților

Luni, Crin Antonescu a declarat că magistrații ar trebui să iasă la pensie la 65 de ani, la fel ca toți ceilalți cetățeni.

Proiectul de lege a fost prezentat Parlamentului după ce Antonescu a solicitat acest lucru în cadrul unei întâlniri cu liderii PSD, PNL, UDMR și al minorităților.

O modificare importantă în proiect preconizează reducerea plafonului de calcul al pensiilor de serviciu de la 80% la 65% din media veniturilor lunare realizate în ultimii doi ani înainte de pensionare, cu scopul de a alinia pensiile de serviciu la cele ale sistemului de asigurări sociale.

Recomandari
Show Cookie Preferences