Medic de la Spitalul Judeţean Călăraşi: Aproape 50% dintre mamele care nasc sunt minore, unele fiind paciente cu vârste sub 14 ani

Conform declarațiilor medicului Andrei Dumitrescu, ginecolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, în jur de jumătate dintre mamele care nasc aici sunt minore, incluzând și paciente cu vârste sub 14 ani. Medicul subliniază că, de multe ori, aceste paciente se prezintă fără însoțitori legali și, după naștere, nu realizează pe deplin responsabilitățile părinților.
„Din nefericire, România ocupă, îngrijorător, prima poziție în Uniunea Europeană în privința mamei minore, inclusiv a celor sub 14 ani. Am observat tendencia aceasta și în timpul rezidențiatului meu la Maternitatea Bucur din București. Deși nu erau atât de multe paciente minore atunci, la Spitalul din Călăraşi am fost surprins de numărul lor mare care apelează la servicii medicale. Acesta devine un subiect tot mai des întâlnit pe agenda discuțiilor medicale și a autorităților care ar putea să intervină pentru a soluționa această problemă”, a declarat Doctorul Andrei Dumitrescu într-un interviu la Medika TV.
Medicul a menționat că aproximativ 50% dintre femeile care nasc în spitalul din Călăraşi sunt minore, iar proporția rămâne constantă.
Statistici recente relevă că România se află în fruntea Uniunii Europene în ceea ce priveşte numărul de mame minore.
Andrei Dumitrescu a detaliat că există multe cazuri în care fetele tinere se prezintă la spital fără aparținători legali, venind adesea însoțite de parteneri care nu le sunt soți sau de soacre fără legătură de rudenie și fără acte de identitate valide, ceea ce impune medicilor să anunțe autoritățile.
Unele tinere nasc fără a fi beneficiat de asistență medicală prenatală, legislația ce penalizează actul sexual cu minori fiind un factor care le descurajează să meargă la doctor.
Medicul Dumitrescu explică faptul că, după naștere, multe dintre aceste tinere nu recunosc responsabilitatea pe care o implică rolul de mamă.
„Aceste mame sunt, de cele mai multe ori, foarte tinere și nu sunt foarte conștiente de sarcina pe care o au. Nu realizează că au devenit mame și că trebuie să aibă grijă de copilul lor. Aceasta nu înseamnă că nu au acces la nou-născut; noi încercăm să le sprijinim, personalul de pe secție oferind informații despre alăptare și îngrijirea copilului, însă atenția lor față de nou-născut este mult mai scăzută comparativ cu femeile adulte, care sunt mai pregătite emoțional și psihologic pentru maternitate”, a concluzionat medicul.