Peşti morţi descoperiţi în râul Jiu. Analizele de laborator indică sursa poluării

Peşti morţi descoperiţi în râul Jiu. Analizele de laborator indică sursa poluării
Pește mort, imagine generică (Foto: Clynt Garnham Germany / Alamy / Profimedia)

Experţii de la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) monitorizează râul Jiu, în zona Podari-Malu Mare din judeţul Dolj, unde săptămâna trecută au fost observaţi mai mulţi peşti morţi. Analizele preliminare au evidenţiat o creştere a concentraţiei de azot din amoniu, precum şi o diminuare a nivelului de oxigen, semnalând o deteriorare a calităţii apei, conform informaţiilor publicate de Agerpres.

Deocamdată nu s-a identificat sursa exactă a poluării, însă se suspectează că provine din golirea apelor menajere, neepurate, cum ar fi cele provenite dintr-o vidanjă.

„Rezultatele preliminare indică depăşiri ale parametrelor: concentraţia de azot din amoniu (N-NH4) a fost de 1,5562 mg N/l, mult peste limita de 0,621 mg N/l care separă starea ecologică bună de cea moderată. Nivelul oxigenului dizolvat a fost de 3,4 mg O2/l, sub valoarea limită de 6 mg O2/l care delimitează starea ecologică bună de cea moderată”, a comunicat luni ABA Jiu.

Conform sursei menţionate, aceste date sunt doar parţiale, urmând ca în zilele următoare să fie disponibile rezultatele referitoare la consumul biochimic de oxigen, care indică cantitatea de oxigen necesară microorganismelor aerobe pentru descompunerea substanţelor organice din apă.

„Acest parametru se referă la cantitatea de oxigen necesară microorganismelor pe durata de cinci zile, în întuneric, la o temperatură de 20°C (CBO5), exprimată în miligrame pe litru (mg O2/L) şi ajustată în funcţie de numărul staţiilor de măsurare. În perioada următoare, specialiştii ABA Jiu vor continua monitorizarea râului Jiu din zona Podari-Malu Mare, iar în două zile, expertiza laboratorului acreditat RENAR va preleva noi probe de apă din trei puncte distincte (de la evacuarea Canalului Colector, din mijlocul sectorului şi din locul unde au fost găsiţi peştii morţi)”, au adăugat reprezentanţii ABA Jiu.

„Fiecare primărie are responsabilitatea de a ecologiza periodic cursurile de apă”

În plus, pe parcursul a trei săptămâni, specialiştii vor monitoriza zilnic, în fiecare miercuri, segmentele menţionate ale râului Jiu, urmând ca la începutul fiecărei luni să se preleveze probe din zona Podari-Malu Mare.

„În zilele următoare, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj vor curăţa malurile râului Jiu. De asemenea, conform legislaţiei în vigoare, fiecare primărie trebuie să întreţină şi să ecologizeze în mod regulat cursurile de apă din zona UAT-ului. Nu putem fi vigilentii celor care îşi aruncă deşeurile în râuri, dar putem colabora pentru a da un exemplu şi a diminua acest fenomen”, a declarat Daniel Naicu, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu.

Recomandari
Show Cookie Preferences