Perspectiva liderului eMag asupra erorilor statului în raport cu necesitățile cetățenilor: „La eMag aplicăm…” / Ce servicii de stat și-ar dori românii să devină digitale (studiu)

Conform unui studiu realizat de Edge Institute și publicat miercuri, majoritatea românilor consideră că digitalizarea este benefică, deși viteza acesteia variază între sectorul privat și cel public.
Studiul realizat de Ipsos și Edge Institute arată că 59% dintre români au o percepție pozitivă față de digitalizare, iar 52% consideră că aceasta îmbunătățește calitatea vieții.
Totodată, aproape 50% dintre participanți consideră că administrația publică este semnificativ în urmă față de sectorul privat, indicând o nevoie urgentă de a accelera transformarea digitală în instituțiile publice. Această inițiativă cuprinde personalități de marcă din mediul privat, inclusiv Elisabeta Moraru (Country Director Google) și Iulian Stanciu (Președinte executiv eMAG).
Iulian Stanciu, despre provocările digitalizării în sectorul public
La evenimentul de lansare, Iulian Stanciu a subliniat că statul ar trebui să se concentreze pe nevoile cetățenilor, nu doar pe serviciile care aduc profit direct. El a utilizat un exemplu de pe platforma eMag pentru a ilustra acest punct.
„La eMag, folosim un algoritm care prioritizează produsele în funcție de cerințele clienților, nu de profitul nostru maxim. Oferim ceea ce își doresc oamenii: prețuri accesibile, reduceri și livrare rapidă. Statul, în schimb, se concentrează pe servicii care îi aduc venituri, lăsând în urmă interacțiunile necesare și dorite de cetățeni”, a explicat Stanciu.
Acesta a indicat că rolul Edge Institute va fi de a aduce în atenția decidenților văderea și nevoile cetățenilor.
„Este necesar un parteneriat cu o primărie mare și o voință politică pentru a aplica experiențele din mediul privat și academic în mod eficient, astfel încât cetățenii să resimtă îmbunătățiri reale”, a adăugat Stanciu.
O problemă identificată de liderul eMag este voința politică în implementarea proceselor de modernizare.
„Durata mandatelor politice afectează capacitatea de a gândi pe termen lung. Adesea, planurile de acțiune sunt concentrate pe termen scurt. Am întâlnit o abordare formală din partea administrației publice, unde planurile nu depășesc câteva luni, ceea ce împiedică construirea de soluții durabile”, a declarat el.
„Așadar, dorim să stimulăm discuțiile în societate despre importanța digitalizării și să păstrăm o direcție pe termen lung pentru a asigura continuitatea schimbărilor”, a concluzionat Stanciu.
„Transparența este crucială în digitalizare. Cetățenii trebuie să aibă control asupra datelor lor, să știe cine le accesează și să beneficieze de informațiile acumulate”, a adăugat el.
Utilizarea internetului: informare, divertisment și servicii, dar educația rămâne în urmă
Studiul publicat de Edge Institute relevă faptul că, deși românii doresc servicii publice digitale mai eficiente, există și îngrijorări considerabile.
Aproape 60% dintre respondenți cred că digitalizarea ar putea facilita supravegherea din partea guvernului, iar 57% se declară îngrijorați de utilizarea datelor lor personale fără consimțământul lor de către companiile mari de tehnologie. Aceste aspecte sugerează că succesul transformării digitale depinde de implementarea sa și de măsurile de protecție a datelor.
Românii identifică numeroase obstacole în drumul spre adoptarea pe larg a tehnologiilor digitale, inclusiv lipsa competențelor digitale (43%), pregătirea insuficientă a angajaților din sectorul public (37%) și corupția (36%). De asemenea, 51% dintre români nu accesează platformele digitale publice din diverse motive, inclusiv teama de furtul datelor (25%) și probleme tehnice (20%).
Internetul este folosit preponderent pentru socializare și divertisment, cu 77% din români activi pe rețele sociale și 76% urmărind videoclipuri online. În același timp, 61% plătesc facturi online, iar 60% utilizează serviciile bancare, în timp ce educația digitală rămâne limitată: doar un sfert folosesc materiale de învățare online.
Serviciile publice dorite de români pentru digitalizare
Chiar dacă interesul pentru digitalizare este ridicat, majoritatea românilor preferă metodele tradiționale de instruire. 31% dintre români au un nivel ridicat de cunoștințe tehnologice, iar sub o treime (27%) cer ajutor atunci când întâmpină dificultăți. Preferința pentru cursurile față în față indică necesitatea adaptării programelor educaționale, conform studiului.
Printre domeniile prioritare pentru digitalizare, românii menționează plata taxelor și impozitelor (45%), obținerea actelor personale (37%) și programările la spitalele publice (33%). Accesul digital la rețete și adeverințe medicale (37%) este, de asemenea, o prioritate, arătând necesitatea simplificării acestor servicii esențiale, potrivit concluziilor studiului Edge Institute.