Reacția Moscovei la amenințările lui Donald Trump: „Există semne că ne îndreptăm în direcția bună”

Reacția Moscovei la amenințările lui Donald Trump: „Există semne că ne îndreptăm în direcția bună”
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov - Sursa foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a declarat joi că Moscova este deschisă la un acord pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, în urma avertismentului lui Donald Trump adresat lui Vladimir Putin, după atacurile devastatoare asupra Kievului, conform AFP.

Atacul din noaptea de miercuri spre joi, în care Rusia a lansat 70 de rachete și 145 de drone care au afectat șase regiuni, provocând 12 victime la Kiev, soseste într-o perioadă în care negocierile conduse de președintele american Donald Trump se intensifică în legătură cu peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

Lavrov a menționat într-un interviu difuzat joi seara pe CBS că orice acord trebuie să aibă anumite detalii specifice stabilite, exprimând disponibilitatea Moscovei de a încheia o înțelegere.

„Există semne evidente că ne îndreptăm în direcția bună”, a spus Lavrov, apreciind că Donald Trump este „probabil singurul lider global care recunoaște importanța abordării cauzelor fundamentale ale conflictului”.

Căutarea unui „compromis” cu Rusia

Săptămâna aceasta, președintele american a afirmat că este „foarte aproape” de un compromis cu Rusia pentru a încheia războiul care a început în urma invaziei ruse din februarie 2022.

El a învinuit blocajul actual al negocierilor pe seama președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, iar surse din cadrul oficialităților americane sugerează că Kievul ar putea face concesii semnificative.

Cu toate acestea, recentele atacuri devastatoare l-au determinat pe Trump să adopte o poziție mai fermă față de Vladimir Putin.

„Vladimir, OPREȘTE-TE!”, a scris Donald Trump pe platforma sa, adăugând că nu este „satisfăcut” de atacurile „foarte prost sincronizate”.

Zelenski acuză Rusia de utilizarea rachetelor nord-coreene în atacul asupra Kievului

În timp ce armata rusă susține că a efectuat un atac masiv cu arme precise asupra unor obiective legate de complexul militar ucrainean, Lavrov a declarat că forțele ruse vizează „strict obiective militare sau locații civile utilizate de armată”.

Numărul victimelor în Kiev a fost unul dintre cele mai ridicate din ultimele luni.

În vestul capitalei ucrainene, jurnaliștii AFP au observat cadavre și clădiri distruse, iar echipajele de salvare căutau supraviețuitori printre dărâmături.

Volodimir Zelenski, revenind rapid din Africa de Sud, l-a acuzat pe Rusia că utilizează rachete „provenite din Coreea de Nord” în aceste atacuri.

Intensificarea atacurilor terestre de către ruși

Zelenski a afirmat că au profitat de bombardamentele aeriene masive pentru a intensifica ofensivele terestre.

„În timp ce majoritatea forțelor noastre se concentrează pe apărarea împotriva rachetelor și dronelor, rușii și-au crescut considerabil atacurile terestre”, a spus el pe Telegram, menționând că acest asalt a fost respins.

Valul de rachete și drone lansate de Rusia are loc într-un moment crucial pentru negocierile conduse de Trump pentru a încheia conflictul început de Moscova în februarie 2022, conflict ce a provocat pierderi severe de ambele părți.

Emisarul american Steve Witkoff este așteptat la Moscova până la sfârșitul săptămânii, iar Trump și Zelenski vor participa la funeraliile Papei Francisc, sâmbătă, la Roma.

S-au raportat discuții ruso-americane în legătură cu recunoașterea anexării Crimeei de către Rusia, peninsulă care a fost preluată de Moscova în 2014.

Zelenski solicită o presiune mai mare asupra Rusiei

Deși nu a recunoscut explicit, Trump a sugerat săptămâna aceasta că teritoriul este „pierdut” pentru Ucraina, iar vicepreședintele său, JD Vance, a propus „înghețarea liniilor teritoriale aproape de nivelul actual”.

Zelenski a revenit asupra acestui subiect joi, înainte de a părăsi rapid Pretoria: „Facem tot ce ne-au sugerat partenerii noștri, cu excepția situațiilor care contravin legislației și Constituției” ucrainene referitor la integritatea teritorială a țării, inclusiv Crimeea. El a cerut, de asemenea, „o presiune mai mare asupra Rusiei”.

În acest context, Trump a declarat joi că Statele Unite exercită „o presiune puternică” asupra Rusiei pentru a încheia războiul, adăugând că Moscova va face „o mare concesie” în ceea ce privește ocuparea teritoriului.

Mark Rutte, șeful NATO, care a fost primit de Trump, a părut să contrazică afirmațiile președintelui american, care dădea vina pe Kiev pentru blocarea negocierilor de pace.

„Cred că acum există ceva pe masă, iar ucrainenii joacă cu adevărat jocul. Și cred că mingea este în terenul Rusiei”, a declarat Rutte la Washington, menționând că „în ultimele zile s-au făcut progrese semnificative”.

Recomandari
Show Cookie Preferences