Țara europeană care a inspirat serialul „Adolescence” de pe Netflix îl va difuza în școli

Țara europeană care a inspirat serialul „Adolescence” de pe Netflix îl va difuza în școli
Copii uitându-se la TV, FOTO: Shutterstock

Creatorii serialului „Adolescence”, cea mai recentă producție populară de pe Netflix, s-au întâlnit luni cu premierul britanic Sir Keir Starmer, care a declarat că a fost profund emoționat de drama ce a generat o polemică națională în Marea Britanie, conform unei raportări a Reuters.

Această serie, formată din patru episoade, analizează modul în care ideile influencerilor online, precum Andrew Tate, care se autodeclară misogin, pot modela percepția copiilor dependenți de smartphone-uri și îi pot conduce la acte de violență.

Starmer a confirmat sprijinul său pentru decizia Netflix de a oferi acest serial inovativ gratuit în toate instituțiile de învățământ din Marea Britanie.

„Ca părinte, urmărind acest serial împreună cu fiul și fiica mea adolescenți, pot spune că m-a afectat profund”, a declarat el într-un comunicat, după întâlnirea de la biroul său de la Downing Street cu organizații caritabile, tineret și Jack Thorne, unul dintre scenariștii și producătorii seriei.

„Așa cum observ și la propriii mei copii, este vital să discutăm deschis despre schimbările în modul de comunicare, despre conținutul pe care îl consumă și despre conversațiile pe care le au cu colegii lor”, a adăugat el.

Această dramă captivantă, filmată în secvență continuă, a stabilit un precedent în televiziunea britanică luna aceasta, devenind prima serie de streaming care a atins prima poziție în topurile de audiență TV.

Aproape 6,5 milioane de persoane au vizionat primul episod și 5,9 milioane al doilea, în perioada 10-16 martie, conform datelor furnizate de Barb, agenția care măsoară audiențele TV în Marea Britanie. De asemenea, serialul s-a bucurat de un succes considerabil la nivel internațional, stabilind un record de audiență pentru o miniserie sau serie limitată.

Creatorul serialului „Adolescence” abordează o criză în expansiune

Thorne, care afirmă că telefoanele inteligente nu ar trebui să fie destinate copiilor sub 14 ani, a subliniat impactul masculinității toxice și al așa-numitei culturi „incel”, care pot promova ura față de femei, considerându-le o criză în creștere.

„Am creat acest serial pentru a stimula o discuție”, a declarat el. „Astfel, oportunitatea de a-l introduce în școli depășește orice așteptări. Sperăm că va inspira profesorii să interacționeze cu elevii, dar, mai presus de toate, ne dorim ca elevii să comunice între ei”, a adăugat Thorne.

Stephen Graham, cealaltă parte creativă a serialului, a menționat anterior că inspirația a venit din „epidemia în creștere” a violenței cu cuțitul în Marea Britanie.

„A fost un incident în care un băiat tânăr [a fost acuzat că] a înjunghiat o fată”, a afirmat Graham într-un interviu pentru Tudum, site-ul de știri al Netflix. „M-a apucat șocul. Mă întrebam: ‘Ce se întâmplă? De ce ajungem ca un băiat să înjunghie o fată până la moarte? Care este motivul care stă la baza acestei situații?’ Apoi, s-a repetat din nou și din nou. Am vrut cu adevărat să evidențiez asta și să întreb: ‘De ce se petrece așa ceva astăzi? Ce se întâmplă? Cum am ajuns la acest punct?’”, a explicat el.

Datele de la Oficiul Național de Statistică din Londra arată că 83% dintre omuciderile în rândul adolescenților britanici în perioada 2023-2024 implicau arme albe.

Graham a menționat într-un interviu acordat revistei Vanity Fair pe 6 martie că la început nu cunostea conceptul de „manosferă” – o rețea controversată de site-uri, bloguri, forumuri și comunități online majoritar din lumea anglo-saxonă care susțin drepturile bărbaților și se opun feminismului.

„Nu știam ce este până când Jack [Thorne] mi-a explicat și am fost complet uluit”, a adăugat el.

Recomandari
Show Cookie Preferences