Val de frig în Europa de Est: Fenomenul care a afectat România, explicat de meteorologi

Val de frig în Europa de Est: Fenomenul care a afectat România, explicat de meteorologi
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Dreamstime.com

Un val de frig arctic a instaurat o răcire severă în întreaga Europa de Est, inclusiv în România, unde s-au raportat temperaturi scăzute, precipitații și ninsoare în anumite regiuni. Meteorologii avertizează că acest episod de frig va continua și în săptămâna în curs, îndeosebi în partea de sud a Europei.

La mijlocul primăverii, europenii s-au confruntat cu condiții meteorologice specifice iernii în ultimele zile. Specialiștii de la Severe-Weather explică faptul că acest fenomen este generat de un complex de factori atmosferici.

În mod concret, valul de frig este cauzat de o mare zonă de presiune ridicată deasupra Mării Nordului, ceea ce a permis aerului rece să migreze spre sud.

Prognozele meteo indică faptul că, pe parcursul săptămânii, frigul se va extinde, iar temperaturile vor fi cu 5-10 grade Celsius sub medie, afectând regiuni precum Rusia, Germania, Estonia, dar și sudul Italiei și Grecia. Regiunile montane se vor confrunta cu maxime sub zero grade, cu posibilitatea ninsorilor.

În contrast, vestul Europei va experimenta temperaturi cu 5 grade Celsius peste medie, Franța și Spania având maxime în jurul valorii de 25 de grade Celsius, iar în Regatul Unit temperaturile vor atinge aproximativ 10 grade.

În Statele Unite, vremea severă continuă să afecteze centrul și estul țării cu furtuni și inundații, în timp ce un sistem de presiune ridicată se stabilizează în vest, aducând o răcire semnificativă. De asemenea, în Insulele Canare, furtuna Nuria a provocat vânturi puternice și precipitații abundente.

Prognoza meteo în România

Vremea va rămâne rece în majoritatea țării până joi, cu temperaturi scăzute și ninsori în anumite zone. Totuși, la sfârșitul săptămânii se preconizează o "încălzire spectaculoasă", conform directorului de prognoză de la ANM.

„Temperaturile nu reflectă luna aprilie, par mai degrabă a fi caracteristice unui final de iarnă, având în vedere că precipitațiile vin sub diverse forme, inclusiv ploaie”, a declarat directorul de prognoză ANM, Florinela Georgescu, la Digi24.

Meteorologul a adăugat că, începând de vineri, „ne-am putea confrunta cu o încălzire importantă, având în vedere că dinspre Europa Centrală se va apropia rapid o masă de aer semnificativ mai caldă.”

Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences