Victor Ponta a povestit despre inundațiile din România din 2021: „Voi fi mândru toată viața de ceea ce am făcut”

Victor Ponta, fostul premier al României, a dezvăluit pentru prima dată, acum patru ani, cum au fost inundate intenționat patru sate din România pentru a preveni inundarea capitalei Serbiei, Belgrad. Această mărturisire a fost făcută în 2021, într-o emisiune de la AlephTV.
Pe atunci, Ponta, care deținea funcția de președinte al Pro România, a subliniat aprecierea sa față de președintele Serbiei, Aleksandar Vucic.
„Cred că Serbia este o țară prietenă cu România. Sunt și cetățean sârbo, legal pot candida acolo, dar nu am avut niciodată intenția de a o face. Totul a fost o situație neclară referitor la cetățenia mea”, a relatat Ponta, conform surselor media.
„Satele din România au fost inundate, dar Belgradul a fost salvat”
Candidatul actual la președinție afirmă că se va simți „mândru toată viața” pentru acțiunile sale ce au condus la primirea cetățeniei române.
„Voi fi mândru toată viața pentru acea decizie. În 2014, când Vucic a devenit prim-ministru, eu ocupam deja funcția de două ani. În acea perioadă, România a fost solicitată să ajute Serbia care a suportat cele mai grave inundații din istoria sa. Râul Sava din Belgrad a fost în pericol, iar noi am reușit să ajutăm deschizând barajul de la Porțile de Fier, astfel inundațiile au afectat terenuri și sate din România, dar nu și Belgradul”, a povestit Ponta.
Ulterior, Ponta a obținut cetățenia sârbească ca recunoaștere a acțiunii sale.
„Am simțit că avem o datoria morală față de sârbi, având în vedere că, în trecut, am permis NATO să îi bombardeze de la Timișoara. Am ales să ajutăm și când Vucic a devenit președinte, el a propus să fiu pe lista persoanelor care au făcut ceva util pentru Serbia”, a explicat fostul premier.
Cum s-a desfășurat scandalul
Candidatul independent la alegerile prezidențiale, care promovează sloganul „România pe primul loc”, a menționat într-un podcast prezentat de Robert Turcescu că are cetățenia sârbească datorită sprijinului său acordat în 2014. A susținut că a dat „ordin structurilor românești să deschidă valea de la Porțile de Fier” pentru a evita inundarea Belgradului.
Ponta a relatat episodul similar cum a făcut și acum patru ani.
„Cetățenia mi-a fost oferită pentru că am contribuit la o acțiune semnificativă, detalii pe care le voi scrie în cartea mea de memorii. Am dat ordinul de deschidere a Porților de Fier și astfel Belgradul nu a fost inundat, ci doar o suburbie. Dacă nu luam acea decizie, Belgradul ar fi fost afectat grav”, a spus el.
Întrebat de ce autoritățile din România nu doreau deschiderea Porților de Fier, Ponta a explicat că „s-a inundat partea românească”.
„Da, s-au inundat terenuri. Am discutat cu ISU, am relocat cetățenii și am acordat despăgubiri rapid. Dar presa nu a relatat nimic despre asta”, a adăugat Ponta.
Fostul premier crede cu tărie că a luat decizia corectă salvând Belgradul de inundații. „E vorba de Belgrad! Acolo unde Iancu de Hunedoara l-a înfruntat pe Mahomed Cuceritorul! Cum să alegi să inundești Belgradul pentru a salva o localitate?” a comentat el.
După acest incident, președintele sârbo i-a oferit cetățenia, iar Parlamentul a susținut această decizie. „M-am gândit că nu voi mai face politică. Am o afecțiune profundă pentru Belgrad și Serbia”, a conchis Ponta.