VIDEO O companie americană anunță progrese în clonarea mamuților, având ca realizare o nouă specie de șoareci lânoși

VIDEO O companie americană anunță progrese în clonarea mamuților, având ca realizare o nouă specie de șoareci lânoși
foto: Colossal/Mega / The Mega Agency / Profimedia

Ben Lamm, cofondator al companiei de biotehnologie Colossal Biosciences, afirmă că inițiativele de readucere la viață a mamuților lânoși progresează, conform unui artcol publicat de The Guardian. Între timp, cercetătorii companiei au dezvoltat o specie complet nouă: șoareci cu blană.

Un studiu recent, ce detaliază procesul de crearea aceștor șoareci de laborator, nu a fost încă supus evaluărilor academice. Experții indică faptul că mai multe tehnici de editare genetică au fost utilizate pentru a apropia caracteristicile fizice de cele ale mamuților.

Oamenii de știință de la Colossal Biosciences afirmă că au selectat nouă gene care influențează pilozitatea, textura și culoarea părului. Dintre acestea, două au fost deja identificate în genomul mamuților și au fost modificate pentru a transmite aceste trăsături la șoareci.

Cercetătorii au inserat și o genă care contribuie la metabolismul grăsimilor, de asemenea prevalentă în genomul mamuților, despre care se susține că ar oferi toleranță mai bună la temperaturile scăzute.

Critici din partea comunității științifice asupra rezultatelor obținute

Declarația oficialilor Colossal Biosciences a fost întâmpinată cu reticență din partea comunității științifice globale. Robin Lovell-Badge, cercetător la Institutul de Cercetare Biomedicală Francis Crick din Londra, a declarat, conform The Guardian, că readucerea mamuților la viață pare, în acest moment, o misiune îndepărtată.

„Nu există dovezi că șoarecii creați sunt mai bine adaptați la frig. Acestea sunt, în esență, doar câțiva șoareci cu blană lungă, despre care nu avem informații despre comportamentul sau fiziologia lor. Asta nu apropie cercetătorii de clonarea mamuților,” a adăugat specialistul britanic.

Alți cercetători au subliniat că echipa de la Colossal Biosciences a modificat doar genele responsabile pentru apariția pilozității excesive.

„Clonarea unui mamut prin inginerie genetică presupune o provocare considerabil mai complexă decât crearea șoarecilor lânoși. Numărul genelor ce trebuie editate este mult mai mare, iar multe dintre ele, precum și funcțiile lor, rămân necunoscute. De asemenea, multe gene trebuie încă să fie identificate. Rezultatul obținut în acest caz nu este decât un animal surogat despre care nu știm nimic. Din perspectiva mea, clonarea mamuților nu se prefigurează a fi realizabilă în viitorul apropiat,” a punctat Dr. Tori Herridge, cercetător la Universitatea din Sheffield.

Recomandari
Show Cookie Preferences