Compararea Decontului de TVA cu Decontul precompletat de TVA: perioadă extinsă de 6 luni pentru calibrul RO e-TVA, începând cu 1 ianuarie 2025

Compararea Decontului de TVA cu Decontul precompletat de TVA: perioadă extinsă de 6 luni pentru calibrul RO e-TVA, începând cu 1 ianuarie 2025
Georgina Iancu, Cristina Galin Foto: EY România

Decontul precompletat RO e-TVA a stârnit un interes considerabil în spațiul public în ultimele două săptămâni, în urma adoptării Ordonanței de urgență 70/2024 care stabilește măsuri pentru implementarea și utilizarea acestuia, precum și valorificarea datelor printr-un sistem de guvernanță specific.

Este important de reținut că reglementarea pentru decontul de TVA precompletat a fost introdusă la sfârșitul anului trecut prin Ordonanța de urgență nr. 116/2023, care vizează gestionarea veniturilor bugetului public prin digitalizare, incluzând:

  • sisteme informatice strategice naționale pentru combaterea evaziunii fiscale, precum RO e-Factura, RO e-Transport, RO e-Sigiliu, RO e-SAF-T, RO e-Case de marcat electronice și RO e-TVA
  • RO e-TVA are scopul de a precompleta informații pentru operațiunile impozabile în deconturile de TVA, fiind disponibil pentru agenții economici prin Spațiul Privat Virtual, cu o dată limită pentru operacionalizare stabilită pentru 1 august 2024
  • RO e-TVA se va baza pe datele existente în RO e-Factura, RO e-Case de marcat electronice și alte baze de date gestionate de Ministerul Finanțelor.

Pentru fiecare perioadă fiscală, administrația fiscală se angajează să furnizeze, până la data de 20 a lunii următoare, decontul precompletat de TVA prin SPV. Companiile plătitoare de TVA trebuie să verifice, să modifice și să completeze informațiile pentru decontul de TVA până pe 25 ale lunii, conform realității fiscale.

Astfel, decontul precompletat a fost stabilit încă din decembrie 2023 și va fi disponibil pentru prima dată prin SPV pentru luna iulie, cu termenul limită de 20 august 2024. Decontul se va baza pe datele din facturile B2B disponibile de la 1 iulie prin RO e-Factura, precum și din RO e-Case de marcat electronice pentru vânzările B2C.

Analizând textul legislativ, se pot observa cel puțin trei direcții principale:

  • Transacțiile precum facturile B2C și cele cu nerezidenți, care nu pot fi preluate din sistemele stabilite, vor necesita informații din alte surse. Ministerul Finanțelor ar putea utiliza date din diverse declarații informative și evidențe vamale.
  • Decontul precompletat, livrat înainte de depunerea decontului de TVA, ar putea influența termenele pentru alte declarații legate de TVA, cum sunt D390 și D394.
  • Obligația contribuabililor de a verifica și corecta decontul precompletat poate aduce impacturi pe indicatorul de risc fiscal.

După ce aceste direcții au fost clarificate prin OUG 70/2024 adoptată pe 21 iunie, au apărut critici legate de măsurile pentru implementarea decontului precompletat. Ministerul Finanțelor a răspuns solicitărilor mediului de afaceri și a prelungit termenul de implementare cu încă 6 luni, până în 2025, pentru a permite o mai bună integrare a decontului precompletat atât în cadrul companiilor, cât și în administrația fiscală.

Iată cele mai importante aspecte care trebuie reținute pentru următoarele 6 luni, până la finalul anului:

  • Decontul precompletat RO e-TVA va fi operationalizat pe 1 august 2024 pentru tranzacțiile realizate din 1 iulie 2024 de către contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA.
  • Acesta va fi disponibil în SPV până pe 5 a lunii următoare datei legale de depunere a decontului de TVA. Primo decont precompletat pentru luna iulie va fi disponibil pe 5 septembrie 2024.
  • Datele pentru acest decont vor proveni din RO e-Factura, RO e-Case de marcat, precum și din declarațiile D390, D394 și evidențele vamale pentru importuri/exporturi.
  • Decontul precompletat va include informații din operațiunile economice raportate prin RO e-SAF-T, iar agenții economici trebuie să se asigure că respectă teste de consistență pentru SAF-T.

Companiile trebuie să verifice decontul precompletat și să semnaleze eventualele erori tehnice urmând implementarea acestuia.

Se preconizează că întâmpinarea provocărilor în aceste 6 luni va depinde de calitatea datelor obținute prin sistemele informatice și declarațiile contribuabililor (D390, D394 și D406), precum și în funcție de feedback-ul oferit de mediul de afaceri.

În perspectiva apropiată, companiile ar trebui să reviseze datele raportate în declarațiile de TVA și să întreprindă măsuri pentru a minimiza necesitatea corecțiilor și regularizărilor viitoare.

Aceste revizuiri sunt esențiale pentru realizarea unui decont de TVA corect și pentru atingerea obiectivului de a oferi contribuabililor o viziune mai bună asupra modului în care Fiscul gestionează datele fiscale.

***

Despre EY România

EY se numără printre cele mari firme de servicii profesionale la nivel global, având 395.442 de angajați și birouri în 150 de țări, cu venituri de aproximativ 49,4 miliarde USD în anul financiar încheiat pe 30 iunie 2023.

Prezentă în România din 1992, EY oferă servicii integrate de audit, consultanță fiscală, juridică și alte soluții companiilor din toate sectoarele.

EY România își desfășoară activitatea în birouri din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. De asemenea, firma participă la competiția globală EY Entrepreneur Of The Year, sprijinind business-ul local.

Pentru mai multe detalii, vizitați: www.ey.com

Articol susținut de EY România

Recomandari
Show Cookie Preferences