Donald Trump, despre propunerea de compromis a Uniunii Europene: „Nu, nu e suficient”. Ce alternative sugerează președintele american

Donald Trump, despre propunerea de compromis a Uniunii Europene: „Nu, nu e suficient”. Ce alternative sugerează președintele american
Președintele SUA Donald Trump anunță setul de „tarife reciproce” ca răspuns la presupusele practici comerciale incorecte ale altor națiuni. MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Președintele SUA, Donald Trump, a afirmat luni că Uniunea Europeană trebuie să se angajeze să importe energie în valoare de 350 de miliarde de dolari din Statele Unite pentru a evita impozitele vamale impuse de SUA, respingând oferta Bruxelles-ului de a reduce taxele reciproce pentru automobile și produse industriale, conform unei analize Politico.

Trump a respins, de asemenea, propunerea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a sugerat eliminarea totală a taxelor UE pentru autoturismele și bunurile industriale importate din SUA, în schimbul unei acțiuni similare din partea lui Trump.

Cu toate acestea, el a apreciat propunerea.

Întrebat dacă oferta este suficientă pentru a renunța la taxele vamale, Trump a răspuns: „Nu, nu este”. El a adăugat: „Avem un deficit comercial cu Uniunea Europeană de 350 de miliarde de dolari și acesta va dispărea rapid.”

„Una dintre modalitățile prin care acest deficit poate fi redus rapid este ca ei să fie obligați să cumpere energia de la noi. Pot face asta, putem elimina 350 de miliarde de dolari într-o săptămână. Ei trebuie să se angajeze să achiziționeze o cantitate similară de energie”, a subliniat Trump.

Reducerea deficitului comercial

Propunerea lui von der Leyen a venit după ce, săptămâna trecută, Trump a impus Uniunii Europene o taxă vamală de 20%. Piețele financiare la nivel global au suferit pierderi uriașe, acțiunile europene înregistrând luni cele mai semnificative scăderi de la începutul pandemiei Covid-19.

Trump a declarat: „Mulți spun că «oh, un surplus nu înseamnă multe». Pentru mine, înseamnă enorm; este aproape ca o declarație de profit sau pierdere.”

Președintele a făcut aceste comentarii luni în Biroul Oval, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-a aflat la Washington pentru discuții și pentru a solicita o scutire de la impozitele americane.

După întâlnire, Trump și-a reiterat criticile la adresa Uniunii Europene, dar a indicat că este deschis la un acord cu blocul comunitar, cu condiția să se angajeze să reducă deficitul comercial față de Statele Unite.

O propunere cunoscută

Propunerea de a importa energie americană pentru a evita taxele vamale nu este o idee recentă. Imediat după realegerea sa, von der Leyen a sugerat începereda negocierilor pentru achiziționarea unei cantități mai mari de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA.

Cu toate acestea, Statele Unite nu au oferit detalii clare despre cum ar putea funcționa o astfel de înțelegere, conform analizei Politico.

Luni, întrebat dacă taxele sale globale sunt o tactică de negociere sau o măsură permanentă, Trump a explicat: „Pot exista taxe care sunt permanente, dar pot exista și negocieri, pentru că avem nevoile noastre dincolo de taxe.”

La o conferință de presă ulterioară, un reporter l-a întrebat pe Trump despre țările pentru care ar putea lua în considerare reducerea impozitelor, iar Trump a menționat Uniunea Europeană: „La UE, oricât de rău s-au comportat, au redus taxele pentru autoturisme. Am auzit că le-au redus la 2,5 și poate chiar la zero.”

Totuși, el a subliniat că dorește și ca UE să își ajusteze standardele pentru a permite mai multor produse americane acces pe piața sa, referindu-se la reglementările de siguranță ca la „tarife nemonetare”.

Trump a afirmat: „Ei complică totul cu standardele și testele. Reguli și reglementări sunt concepute cu un singur scop: acela de a împiedica vânzarea produselor în aceste țări. Nu vom permite acest lucru. Acestea se numesc bariere nemonetare.”

Recomandari
Show Cookie Preferences