După ce asigurătorii au semnalat o creștere semnificativă a despăgubirilor RCA, s-a aflat care este profitul obținut de aceștia anul trecut: 2 lei pentru fiecare 100 de lei.

Recent, asigurătorii au avertizat că din fiecare 10 lei încasati din vânzarea polițelor RCA, aproape 8 lei au fost folosiți pentru acoperirea daunelor și rezervei aferente, inclusiv taxe și contribuții (precum cele către FGA), plus alte cheltuieli. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a confirmat că asigurătorii au realizat un profit din vânzarea RCA.
- Conform celor mai recente date publicate de ASF, despăgubirile plătite anul trecut de companiile de asigurări pentru polițele RCA au crescut cu 38%, depășind 4,7 miliarde lei.
Reclamațiile asigurătorilor
Privind aceste date, Uniunea Națională a Societăților de Asigurări (UNSAR), care reprezintă peste 90% din piață, a emis un comunicat în care subliniază că aceste despăgubiri în creștere sunt însoțite de alte costuri.
„Pe lângă acestea, se adaugă și despăgubirile plătite de FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților, care au crescut cu aproximativ 48%, și rezervele constituite de asigurători conform legislației. Astfel, valoarea totală a despăgubirilor RCA a ajuns la aproape 7,9 miliarde lei.”
Așadar, din fiecare 10 lei încasate din primele RCA, aproximativ 8 lei sunt destinați acoperirii daunelor cauzate de accidentele rutiere și rezervei aferente. În plus, companiile de asigurări trebuie să acopere taxe și contribuții (inclusiv către FGA), ceea ce reprezintă cerințe legale esențiale pentru operare, precum și cheltuieli de distribuție și administrare.
De asemenea, un aspect îngrijorător este creșterea frecvenței accidentelor rutiere. În aceeași perioadă a anului trecut, numărul dosarelor de daună RCA a înregistrat o creștere de 30%, depășind 426.190.
Totuși, Uniunea asigurătorilor nu a discutat despre profiturile specific din vânzarea RCA conforme cu raportul ASF.
Creșterea profitului asigurătorilor, impusă de vânzările RCA
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat în raportul pentru 2024 indicatorii de profitabilitate pe întregul sector de asigurări, și doar pentru prima jumătate a anului.
„Profitul net al societăților de asigurare a continuat să crească și în prima jumătate a anului 2024, tendință începută în 2021, influențată în principal de creșterea primelor RCA. Segmentul asigurărilor auto obligatorii de răspundere civilă este cel mai bine reprezentat pe piața asigurărilor din România. Astfel, întreg sectorul de asigurări a realizat un profit net total de 892 milioane lei, înregistrând o creștere de 82% față de S1 2023.”
De asemenea, rezultatul tehnic net al activității din prima parte a anului 2024 (profituri tehnice totale minus pierderi tehnice totale) a fost unul pozitiv, atingând 876 milioane lei, cu o creștere semnificativă față de perioadele anterioare.
Câștigurile asigurătorilor din vânzarea RCA în întregul an trecut
S-au solicitat de asemenea date de la ASF cu privire la profitabilitatea asigurătorilor din vânzarea RCA pentru anul 2024.
ASF a furnizat datele financiare neauditate pentru RCA raportate de cei 7 asigurători sub supravegherea sa (excluzând Axeria IARD, Hellas Direct și Dallbog), care indică faptul că aceștia au realizat un profit din vânzarea RCA anul trecut. Performanța financiară a acestei asigurări „se reflectă în bună măsură, dar nu complet” în rezultatul tehnic al clasei de risc A10 (unde asigurarea RCA are o pondere de 99%), care a fost pozitiv, conform autorității. „Câștigul realizat de asigurătorii RCA autorizați de ASF în anul 2024 a fost de 126.141.014 lei, ceea ce înseamnă că din fiecare 100 de lei din primele câștigate, 2 lei reprezintă profit (rezultatul tehnic pozitiv) al asigurătorilor.”
Rezultatul tehnic al oricărei clase de risc este diferența dintre totalul veniturilor tehnice (prime câștigate plus alte venituri tehnice) și totalul cheltuielilor tehnice (daune, cheltuieli de achiziție, administrative și alte cheltuieli non-tehnice).
Este important de menționat că taxele și contribuțiile plătite de asigurători către ASF sau FGA sunt cheltuieli care se reflectă în prețurile finale la RCA.