Escroci care profită de frica rușilor de abuzurile autorităților: Agenți falsi FSB amenință cu „închisoare de 15 ani”

False agenți FSB amenință oamenii, susținând că conturile lor au fost implicate în transferuri către organizații extremiste legate de Ucraina. Sub presiunea amenințărilor cu închisoarea, victimele sunt sfătuite să-și transfere fondurile în „conturi sigure”. Această metodă de înșelăciune a fost dezvăluită într-o investigație realizată de proiectul „Ostorojno, novosti”.
Infractorii se prezintă adesea ca reprezentanți ai agențiilor de securitate, în special ai Serviciului Federal de Securitate (FSB). Aceștia amenință victimele cu răspunderea penală, îndemnându-le să transfere banii către un „cont sigur” deschis de Banca Centrală a Rusiei, sub pretextul prevenirii acuzațiilor penale grave și a colaborării cu ancheta. În realitate, fondurile ajung în mâinile escrocilor.
În 2024, aproape 300 de miliarde de ruble (3,33 miliarde de euro) au fost furate prin această metodă, dar și prin scheme mai vechi, precum „Accidentul” sau „pachet premium pe Telegram”.
Alexandra Cherkasova, o actriță din Rusia, a fost una dintre victimele acestei scheme. Ea a indicat că a fost contactată printr-un cont fals al unui regizor cu care a colaborat, mesajul fiind trimis prin aplicația Telegram. După aceea, a avut apeluri video în care i s-a spus că autoritățile au descoperit transferuri suspecte în legătură cu persoane căutate legate de Ucraina.
„El se află în birou, în spate este drapelul, portretul președintelui, cum vezi la știri”
„Întotdeauna se aplica aceeași schemă: te sună «șeful», care se prezintă ca un salvator, afirmând că structurile de forță te vor contacta. Astfel, se construiește un lanț de încredere. Nu am fost presată de frică, dar au existat amenințări subtile privind familia mea, cum ar fi «dacă povestiți, înțelegeți că asta înseamnă 15 ani de închisoare»”, a relatat victima.
Aceasta explică motivul pentru care nu a avut dubii privind identitatea falsului agent FSB: „El se află în birou, cu drapelul și portretul președintelui în spate, exact ca în știri. Îmi spune că au existat verificări, că au găsit copii de pașapoarte, inclusiv al meu. După ce mi-a spus că au fost efectuate transferuri în numele unui anumit Ilia Bogdanov, mi-a spus că aceasta e o persoană căutată, legată de «Azov» și alte organizații teroriste”, a adăugat Alexandra Cherkasova.
Și-a dat demisia sub amenințarea familiei
Serghei, un angajat într-un muzeu din domeniul militar, a fost de asemenea o victimă. Aceștia afirmă că apelul unui „reprezentant FSB” nu l-a surprins, dar în scurt timp s-a simțit presat să renunțe la locul de muncă, după o interacțiune de trei luni cu escrocii.
„Eram în concediu când am fost contactat de cineva care pretindea că este un șef de la locul de muncă și mi-a spus că un agent FSB va lua legătura. Mi-a comunicat că există o verificare a angajaților pentru activități teroriste și că familia mea era amenințată”, a povestit Serghei.
Victimele au fost informate că au luat împrumuturi în numele lor și că pentru a le acoperi, trebuie să solicite noi împrumuturi.
„Trebuia să ne prezentăm la bănci pentru a anula împrumuturile vechi și a lua altele noi. Acum, privind în urmă, îmi dau seama cât de absurd era, dar în acel moment părea că așa trebuia să acționăm, ca și cum am fi fost prinși într-o realitate paralelă”, a declarat o altă victimă, Oxana.
Aceasta a contractat împrumuturi totalizând 4,7 milioane de ruble (52,5 mii euro).
În continuare, li s-a cerut să facă o listă de bunuri de valoare de peste 40 de mii de ruble (470 de euro) și chiar să atașeze fotografii ale acestora înainte de presupusele percheziții.
Cele trei victime au reușit să obțină ajutor de la rude, iar autoritățile ruse investighează acum schemele de înșelăciune implicate.
792 de ruși anchetați pentru trădare și spionaj de la începutul conflictului
Această schemă de înșelăciune a câștigat teren în contextul în care mulți cetățeni ruși au fost condamnați pentru transferuri bănești către persoane din Ucraina, chiar și fără intenția de a susține armata ucraineană.
Recent, două femei au fost condamnate la 14 ani de închisoare fiecare pentru transferuri financiare către Ucraina. Una dintre ele a fost acuzată că a trimis, din ianuarie 2024, aproximativ 125 de euro din contul său printr-o aplicație mobilă către conturile unei bănci străine utilizate de serviciile speciale ucrainene.
Conform unei evaluări realizate de „Primul Departament”, până la finalul anului 2024, 792 de ruși au fost vizați în cazuri penale pentru trădare de patrie, spionaj sau cooperare confidențială cu un stat străin, de la începutul conflictului pe scară largă cu Ucraina. De multe ori, aceasta se referă la transferuri către membrii familiilor sau cunoscuți în Ucraina.