Intel amână construcția fabricilor de cipuri din Europa, în ciuda subvențiilor generoase promise
Producătorul american de semiconductori Intel a anunțat luni seara decizia de a amâna, cu aproximativ doi ani, proiectele de construire a unor uzine de cipuri în Germania și Polonia, conform informațiilor furnizate marți de agenția AFP, citată de Agerpres.
Deși proiectele nu au fost complet abandonate, această decizie reprezintă o lovitură semnificativă pentru Germania, care a promis o subvenție de zece miliarde de euro pentru a atrage Intel în construirea unei uzine la Magdeburg, situată în centrul-est al țării.
În 2023, Intel a declarat că intenționează să investească aproximativ 30 de miliarde de euro pentru a ridica două facilități de producție de cipuri la Magdeburg, cu scopul de a crea în jur de 3.000 de locuri de muncă, având ca termen de începere a lucrărilor primul semestru al acestui an. Guvernul german a promis ajutoare de stat ce ar echivala cu o treime din costul total al proiectului.
„Fondurile pe care Intel nu le va mai utiliza vor fi folosite pentru a aborda problemele financiare ale bugetului federal,” a declarat ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, într-o postare pe rețeaua X, anterior cunoscută sub numele de Twitter.
În ceea ce privește uzina planificată în Polonia, care urma să fie construită la Wroclaw, Intel s-a angajat să investească până la 4,6 miliarde dolari, ceea ce ar fi dus la crearea a 2.000 de locuri de muncă directe. Guvernul polonez a anunțat un pachet de ajutoare de 1,6 miliarde de euro în schimbul acestei investiții.
Decizia Americanilor de a amâna aceste două proiecte a fost justificată prin previziunile referitoare la cererea de semiconductori, fără a oferi detalii suplimentare.
Intel a suspendat și dezvoltarea în Franța și Italia
La începutul acestui an, compania a anunțat că și-a suspendat debutul lucrărilor pentru un nou centru de cercetare și dezvoltare ce urma să fie construit în Franța, și a de asemenea înghețat proiectul de uzină din Italia.
Revizuirea planurilor de expansiune din Europa este o contrastare cu dezvoltarea industrială a Intel în SUA, unde guvernul a aprobat în martie un pachet de subvenții de 20 de miliarde de dolari pentru a sprijini expansiunea producției.
Autoritățile americane așteaptă ca aceste subvenții să permită Intel să construiască sau să extindă uzinele din Arizona, Ohio, New Mexico și Oregon, creând astfel aproximativ 30.000 de locuri de muncă. Intel, la rândul său, intenționează să investească aproximativ 100 de miliarde de dolari în țara de origine.
Într-o perioadă în care Intel, anterior cel mai mare producător global de semiconductori, se luptă să recupereze decalajul față de adversarii săi, precum Nvidia, care domină piața cipurilor pentru sistemele de inteligență artificială, compania traversează una din cele mai dificile perioade din istoria sa.
În timp ce Nvidia a atins o capitalizare de piață de 3.000 de miliarde de dolari, Intel are o capitalizare de piață sub 100 de miliarde de dolari, după publicarea unor rezultate financiare dezamăgitoare pentru trimestrul al doilea.
FOTO Articol: Dmitry Akhmetov, Dreamstime.com.