Investiții majore în rețelele de energie din România: propuneri de 4-5 miliarde de lei anual / Cerințe pentru îmbunătățirea reglementărilor

Investiții majore în rețelele de energie din România: propuneri de 4-5 miliarde de lei anual / Cerințe pentru îmbunătățirea reglementărilor
Rețea de electricitate / Fotografie ilustrativă. Sursa foto: Shutterstock

Distribuitorii de energie din România își propun un program de investiții anual de 4-5 miliarde de lei, pe lângă fondurile alocate activităților curente, pentru modernizarea și întărirea rețelelor. Aceste măsuri sunt menite să facă față creșterii producției de energie din surse regenerabile și pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor, conform declarațiilor lui Volker Raffel, directorul general al E.ON România. Totuși, implementarea acestor planuri depinde de îmbunătățiri în cadrul de reglementare, a mai spus el.

Raffel a subliniat că procesul de distribuție a energiei este reglementat, iar tarifele percepute de consumatori sunt stabilite de ANRE, iar cheltuielile pentru investițiile în rețele sunt reflectate în facturile clienților.

Reprezentanții companiilor de energie afirmă că impactul acestor investiții asupra facturilor va fi minim.

„Dacă reușim să realizăm aceste investiții în rețele, impactul asupra costului pentru clienți va fi nesemnificativ, de doar 1 ban/kWh, corespunzător unei creșteri de 0,67% a prețului final pentru acest an. Până în anul 2030, după cinci ani de investiții continue, impactul suplimentar asupra costurilor pentru clienții finali va fi de doar 5 bani/kWh, ceea ce se va traduce într-o creștere de 3% a facturii”, a adăugat Raffel pe Facebook.

Raffel: Investițiile în rețele vor beneficia majoritar firmele românești

El a subliniat că 95% din fondurile pentru aceste investiții, care se vor ridica la 4-5 miliarde de lei, vor fi direcționate către firme românești, ceea ce va contribui la dezvoltarea economiei locale și la crearea de noi locuri de muncă.

De asemenea, fiecare miliard de lei investit suplimentar în distribuția de energie se traduce printr-un impact de 10 miliarde de lei asupra PIB-ului, din care aproximativ 5 miliarde de lei se vor regăsi direct în sectorul energetic și în domeniile conexe, iar alte 5 miliarde vor afecta întreaga economie.

  • „Astfel, discutăm despre un factor de multiplicare de 1 la 10. Dacă ne concentrăm pe investiții de 5 miliarde de lei, realizate sau blocate în sectorul de distribuție, PIB-ul României va câștiga sau va pierde beneficii de 50 de miliarde de lei anual.
  • Aceasta este o inițiativă necesară, deoarece va permite conectarea unui număr mai mare de surse de energie regenerabilă, producători și prosumatori, în condiții de siguranță și stabilitate a rețelei. Dacă această energie verde este integrată în rețea, vom putea reduce prețurile energiei electrice, beneficiind atât companiile, cât și consumatorii casnici.
  • O rețea eficientă și costuri de racordare mai mici vor atrage mai mulți investitori în România și, în final, mai mulți utilizatori în aceeași rețea vor duce la o reducere a tarifului de distribuție pentru fiecare, stimulând în același timp creșterea economică a țării.”

„Există oportunități de a realiza aceste proiecte dacă reușim să deblocăm situația actuală, prin discuțiile cu ANRE”, a concluzionat directorul E.ON România.

Recomandari
Show Cookie Preferences