Legătura dintre Victor Ponta și președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, care i-a oferit cetățenia sârbească și l-a avut ca consilier

Legătura dintre Victor Ponta și președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, care i-a oferit cetățenia sârbească și l-a avut ca consilier
Victor Ponta și Aleksandar Vucic în 2014 / Sursă: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Profimedia

Victor Ponta a stârnit controverse în opinia publică, declarând într-un podcast moderat de Robert Turcescu că a obținut cetățenia sârbească după ce a intervenit pentru a proteja Belgradul de inundații în 2014, alegând astfel să fie afectate sate românești. Relația sa cu Aleksandar Vucic este una profundă, Ponta ocupând funcția de consilier onorific al acestuia începând cu 2016, în perioada când Vucic era premier. Conform site-ului Guvernului României, Ponta a avut cel puțin trei întâlniri cu Vucic în 2014, după inundațiile menționate.

În ianuarie 2018, jurnalul sârbe Blic a anunțat în exclusivitate că Victor Ponta a obținut cetățenia sârbească. La acea vreme, Ponta și-a exprimat legăturile cu Vucic, afirmând că este consilierul onorific al acestuia din 2016 și că a primit o calitate onorifică.

Blic a subliniat că Victor Ponta a fost prezent în Parlamentul de la Belgrad în august 2016, la un discurs susținut de Vucic. Atunci Ponta era deputat, după demisia sa din funcția de premier în noiembrie 2015, în urma tragediei de la Colectiv. Cu acel prilej, Ponta a declarat că „Serbia a fost mereu cel mai bun vecin și prieten al României”, reafirmând sprijinul țării noastre pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană.

Incidentul inundațiilor din 2014

În podcastul moderat de Robert Turcescu, Ponta a afirmat că deține cetățenia sârbească deoarece în 2014 i-a „ajutat cu o inițiativă extraordinară”, explicând că a dat „ordin structurilor românești să deschidă valea de la Porțile de Fier” pentru a preveni inundațiile la Belgrad. Întrebat de ce a fost necesar acest ordin, el a răspuns: „Pentru că se inunda partea românească.”

„Și s-a inundat. Am discutat cu ISU, am relocat oamenii, am oferit despăgubiri rapid. Voi, presa, nu ați aflat nimic”, a adăugat Ponta.

După reacțiile din spațiul public, Ponta a clarificat pe Facebook că niciun locuitor din zona Dunării nu a fost în pericol și nicio gospodărie nu a fost grav afectată de inundațiile din 2014, subliniind că a dat „ordin pentru deschiderea văii de la Porțile de Fier”.

„Am salvat mii de vieți ale cetățenilor sârbi, așa cum trebuie să facă un adevărat bun vecin și un creștin autentic! Cei care susțin că trebuia să lăsăm oamenii să sufere pentru câteva hectare de teren nu au nici inimă, nici minte!”, a transmis Victor Ponta.

Trei întâlniri cu Vucic după inundații

După inundațiile din primăvara anului 2014, Victor Ponta a avut cel puțin trei întâlniri cu Aleksandar Vucic, conform informațiilor de pe site-ul Guvernului României.

Pe 17 iulie 2014, Ponta a vizitat împreună cu premierul sârbi comunitatea românească din Valea Timocului. A fost prima dată când doi șefi de guvern au vizitat această comunitate împreună.

Pe 8 noiembrie 2014, Ponta și Vucic au participat la inaugurarea unui nou punct de frontieră în județul Timiș. Ponta a afirmat: „Acum avem mult mai mulți prieteni, dar dorința mea este ca România să fie cel mai bun prieten al Serbiei în Uniunea Europeană. Europa nu va fi completă până când Serbia și alte țări din regiune nu vor deveni membri.”

La 16 decembrie 2014, Ponta a efectuat o vizită la Belgrad, unde a avut o întâlnire cu Aleksandar Vucic.

Despre Aleksandar Vucic

Aleksandar Vucic a preluat conducerea Serbiei în 2014, inițial ca prim-ministru (2014-2017), apoi ca președinte. Este acuzat de impunerea unui regim autoritar și a adoptat o poziție pro-Rusia și pro-China, în timp ce critică frecvent Uniunea Europeană și Statele Unite.

În prezent, Vucic se confruntă cu o provocare majoră, după ce sute de mii de cetățeni au manifestat în toată țara împotriva sa și a clasei politice actuale. Protestele au izbucnit în urma unei tragedii din 1 noiembrie 2024, când au decedat 15 persoane și alte două au fost grav rănite după prăbușirea tavanului unei gări din Novi Sad, incident privit de cetățeni ca un rezultat al corupției.

Conexiunea cu Sebastian Ghiță, fugarul din Serbia

O altă legătură lui Ponta cu Serbia este Sebastian Ghiță, care a fugit în această țară în decembrie 2016.

Întrebat într-un interviu despre susținerea sa de către România TV, televiziunea lui Ghiță, Ponta a declarat că motivul este dorința de a „face audiență”. „Este un win-win cât timp ei rămân lideri în audiențe între alte televiziuni de știri”.

El a menționat că i-a transmis lui Ghiță să nu se implice în alegeri, avertizându-l că „mogulii de presă din România nu pun președinți și ar trebui să rămână concentrare la media lor”.

În interviuri recente, Ponta a fost întrebat despre relația cu Sebastian Ghiță, cunoscut ca fost deputat PSD și om de afaceri, fugit din țară în 2016 din cauza unor acuzații penale. Ghiță a obținut azil în Serbia în 2019, iar autoritățile române au încercat fără succes să obțină extrădarea sa.

În cadrul unei discuții la Europa FM, Ponta a recunoscut că s-a întâlnit recent cu Sebastian Ghiță la Belgrad, unde s-a fotografiat și cu Donald Trump Jr. A fost o ocazie la care a fost invitat de Vucic.

„La Belgrad, m-am fotografiat cu Trump Jr., deoarece a venit să se întâlnească cu președintele Vucic. Am o relație specială cu Vucic, care mi-a spus: <<vino să te vezi și tu cu Donald Trump, am vorbit puțin despre România>>.

De asemenea, în interviul de la Europa FM, Ponta a menționat că a avut recent contacte cu Sebastian Ghiță, dar nu au discutat despre România.

Într-un interviu ulterior pentru ProTV, el a adus în discuție importanța relației României cu Statele Unite, menționând întâlnirea cu Donald Trump Jr. și indicând că are de gând să discute despre Ghiță.

„Nu am detalii despre cum se află Sebastian Ghiță, dar îi voi lua legătura la ieșire pentru a-i întreba despre tine”, a spus Ponta.

„A, deci aveți legătură”, a întrebat Andreea Esca, iar Ponta a răspuns: „Dacă este necesar... De regulă vorbesc puțin pentru că am alte priorități.”

Recomandari
Show Cookie Preferences