Marcel Ciolacu cere retragerea lui Victor Ponta, fostul său consilier onorific în perioada inundațiilor din 2014.

Între martie 2013 și mai 2015, Victor Ponta, pe atunci premier, l-a avut ca și consilier onorific pe Marcel Ciolacu, actualul prim-ministru. Acesta din urmă a lansat recent un apel către Ponta, candidat la prezidențiale, să renunțe la cursă. Ciolacu era consilierul lui Ponta în momentul în care acesta a decis să salveze Belgradul de la inundații, în detrimentul satelor românești.
Decizia lui Victor Ponta de a renunța la consilierul Marcel Ciolacu a avut loc în mai 2015, la solicitarea lui Ciolacu. A fost publicată în Monitorul Oficial la scurt timp după ce au apărut informații în presă legate de legătura lui Ciolacu cu Omar Hayssam și de posibile fapte de corupție.
Omar Hayssam a fost condamnat în 2016 de Curtea de Apel București la o pedeapsă de 24 de ani și patru luni de închisoare în dosarul „Manhattan”, fiind acuzat de infracțiuni economice.
În mass-media a fost publicată o fotografie cu Ciolacu și Hayssam, care se aflau la o partidă de vânătoare de mistreți.
Marcel Ciolacu, consilierul lui Ponta în perioada sa ca deputat.
„Am comis vreo infracțiune? Era Omar Hayssam un terorist? Îmi amintesc că, pe atunci, el călătorea cu președinții. De ce nu întrebați foștii președinți, inclusiv pe domnul Băsescu? Am explicat acea fotografie. Am fost la o vânătoare, un invitat, ca și Hayssam”, a declarat Ciolacu în 2021.
„Imaginea este mai mare și eu am fost tăiat din ea. La finalul vânătorii se face un tablou cu vânatul și cei care au vânat. Nu am mai participat la vânători de trei ani. În principal, am vânat porci mistreți. Niciodată nu am vânat căprioare sau urși”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Atunci când a fost eliberat din funcția de consilier onorific al lui Ponta, Marcel Ciolacu era la primul său mandat de deputat de Buzău (2012-2016). Anterior, el a ocupat funcția de viceprimar în Buzău (2008-2012), a fost director executiv al unei firme, și consilier local și județean (2000-2008).
În acea perioadă, Victor Ponta era președinte al PSD (din 2010) și premier (din 2012 până în 2015), când și-a dat demisia după incendiul de la Colectiv.
Rolurile s-au inversat în anii următori.
După câțiva ani, rolurile dintre Ciolacu și Ponta s-au schimbat. Ca premier din 2023, Marcel Ciolacu, care era deja președinte PSD din 2019, l-a numit pe Victor Ponta consilier onorific. Acest lucru s-a întâmplat deși Ponta afirmase în 2021 că este „mândru toată viața” pentru modul în care a gestionat criza din 2014.
„Noi i-am ajutat fundamental pe sârbi deschizând barajul de la Porțile de Fier, iar unele terenuri din România s-au inundat, însă Belgradul a fost salvat”, declara Ponta în 2021.
Sub conducerea lui Ciolacu, PSD i-a oferit lui Ponta un loc pe listele pentru alegerile parlamentare din 2024, astfel că Ponta a devenit deputat de Dâmbovița pentru mandatul 2024-2028.
Însă, pe măsură ce intențiile lui Ponta de a candida la alegerile prezidențiale din 2025 au devenit evidente, Marcel Ciolacu s-a distanțat de el. În februarie 2023, Ciolacu l-a eliberat din funcția de consilier onorific, iar PSD a decis excluderea acestuia din partid în martie 2025.
„Victor, ia o decizie înțeleaptă! Retrage-te din cursă”
Pe 10 aprilie, Marcel Ciolacu i-a solicitat lui Victor Ponta să se retragă din cursa prezidențială, după ce acesta a discutat într-un podcast despre cum a salvat Belgradul, alegând să inunde satele românești.
În cadrul unui podcast moderat de Robert Turcescu, Victor Ponta a menționat că are cetățenia sârbească pentru că în 2014 a „ajutat cu o chestiune extraordinară”. El a susținut că a dat „ordin peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier”, astfel încât Belgradul să nu se inunde.
Întrebat de ce a fost necesară acea decizie, Ponta a răspuns: „Pentru că partea românească se inunda. Și s-a inundat.”
Ciolacu i-a reproșat lui Ponta că a ascuns decizia din fața cetățenilor și că nu a acționat în interesul României.
„Când ești prim-ministru, există momente dificile în care trebuie să iei decizii. Dar aceste decizii nu ar trebui niciodată să fie ascunse de propriii cetățeni. Să recunoști că, în calitate de prim-ministru al României, ai fost de acord să inunzi sate românești pentru a salva orașe din alte state și să te lauzi că ai primit cetățenia altui stat, este clar că credința în suveranism nu mai este credibilă!”, a postat Ciolacu pe Facebook.