Motivul pentru care Donald Trump a făcut o concesie

Presiunea piețelor financiare și reacțiile de pe Wall Street către Capitol Hill s-au dovedit a fi copleșitoare pentru președintele Statelor Unite.
A fost influențat de intervenția influentului bancher Jamie Dimon la Fox News sau de mișcările din piața obligațiunilor? Donald Trump a manipulant piețele timp de o săptămână. Războiul comercial pe care l-a inițiat în data de 2 aprilie a devenit insustenabil din punct de vedere economic, financiar și politic, conform analizei Financial Times.
În mod surprinzător, Trump a decis să nu mai aplice cele mai severe tarife vamale pe care le-a impus partenerilor comerciali americani, cu excepția Chinei, anunțând o pauză de 90 de zile pentru a oferi piețelor timp să se stabilizeze și să permită negocieri.
Această schimbare de opinie a fost un eșec semnificativ pentru un președinte care susținea că îi „eliberează” pe americani de un sistem comercial global pe care el susținea că are curajul să-l restructureze.
Concesia sa, chiar și parțială, sugerează că Trump rămâne sensibil la reacțiile investitorilor, congresmanilor și donatorilor, chiar și în legătură cu promisiunile sale de politică.
Trump a menționat că a luat în considerare această pauză în „ultimele zile”, decizia fiind stabilită „dimineața [de miercuri] devreme”.
El a justificat amânarea aplicării tarifelor prin faptul că oamenii „se temeau puțin”, adăugând că pauza „a fost decisă din suflet”.
„Consider că acest lucru arată că este atent la piețe și că înțelege când trece limita. Cred că acesta este un aspect pozitiv: piața are încă forță și nu poate fi intimidată,” a comentat Dec Mullarkey, lider al SLC, o firmă de administrare a activelor.
Chiar și după câteva fluctuații dramatice ale piețelor de acțiuni din SUA, Trump a afirmat că se va menține pe o linie fermă. Președintele a petrecut o mare parte din weekendul petrecut în Florida jucând golf și a stabilit condiții foarte dificile pentru negocierile cu partenerii comerciali.
Republicanii de pe Capitol Hill care îl susțin pe Trump în mod constant și-au exprimat criticile față de președinte. Democrații, care au întâmpinat dificultăți în a-și formulat atacurile, s-au uimit de avantajul politic oferit de Trump, având în vedere că un război comercial ar afecta alegătorii din SUA.
Revolta împotriva protecționismului exacerbării impus de Trump de către investitori și de anumiți susținători influenți, printre care și Elon Musk, a câștigat avânt.
Începând cu ziua de luni, Trump a inițiat discuții comerciale cu Japonia și Coreea de Sud, delegând negocierile secretarului Trezoreriei Scott Bessent, considerat de Wall Street unul dintre cei mai de încredere locotenenți ai președintelui.
Scepticul în materie de comerț Peter Navarro, care a scris un articol de opinie în Financial Times, a avertizat partenerii comerciali că Trump nu negociază, deși Bessent a afirmat că exact asta face – ceea ce sugerează o influență din ce în ce mai redusă.
Trump a menționat că, în timpul deliberărilor asupra amânării, a discutat cu Bessent și Lutnick, fără a-l menționa pe Navarro.
Dar abia în urma extinderii crizei pieței, care a dus la o vânzare masivă a datoriilor guvernamentale americane, având ca rezultat avertismente privind o posibilă criză financiară din partea foștilor oficiali, Trump a decis să renunțe, suspendând majoritatea tarifelor suplimentare.
„Trump este dispus să accepte că Wall Street a suferit, dar nu vrea să se prăbușească tot sistemul,” a afirmat o sursă apropiată administrației.
Președintele a explicat că a fost influențat de un interviu al CEO-ului JPMorgan, Dimon, la Fox Business, în care a avertizat că economia SUA se îndreaptă spre o recesiune.
„Am o viziune calmă, dar cred că lucrurile s-ar putea înrăutăți dacă nu facem progrese”, a declarat Dimon.
Oficialii de la Casa Albă au încercat să prezinte aceste modificări ca parte a unei strategii pe termen lung.
Vorbind în fața presei miercuri, Bessent a explicat cum a petrecut o zi de duminică cu Trump în Florida, descriind evenimentele din ultima săptămână ca o reflecție a „strategiei pe termen lung” a președintelui.
„A reușit să aducă peste 75 de țări la masa negocierilor. A fost nevoie de mult curaj pentru a menține această direcție până în acest moment”, a spus Bessent, menționând că SUA va aborda acum discuțiile cu „bună-credință”. „Suntem dispuși să ascultăm.”
Cu câteva zile înainte, Bessent a sprijinit planurile tarifare ale lui Trump într-un interviu, indicând că acestea vor ajuta SUA să facă piața globală mai echitabilă și să se reindustreze.
Însă, un director de pe Wall Street, apropriat de Casa Albă, a spus că Bessent a fost factorul care l-a determinat pe Trump să ajungă la concluzia că SUA ar trebui să amâne creșterea tarifelor pentru țările cu relații istorice favorabile și să limiteze penalizările severe de către Beijing.
Grupurile de afaceri au respirație ușurată, dar conștientizând că aceste „convulsii” din politica lui Trump nu s-au disipate complet. Tarifele de 10% pentru majoritatea țărilor rămân în vigoare și tensiunile comerciale cu China, a doua cea mai mare economie globală, continuă să escaladeze, cu taxe potențiale neclare pentru sectoare precum automobilele și produsele farmaceutice.
„Deși această pauză temporară poate oferi un oarecare confort pe moment, ea nu scutește incertitudinea care paralizează comerțul și investițiile companiilor,” a declarat Jake Colvin, președintele Consiliului Național pentru Comerț Exterior.
„Îndemnăm administrația să continue să reducă tensiunile și să identifice soluții sustenabile pentru a restabili încrederea și a minimiza incertitudinile viitoare cu partenerii noștri economici,” a adăugat el.
Democrații au continuat să critice președintele, în ciuda deciziei sale.
„Haosul, incertitudinea și efectele negative reale ale tarifelor impuse de Trump nu vor dispărea în 90 de zile. Concluzia este că președintele a creat o situație complicată care afectează grav familiile și afacerile americane,” a declarat senatorul Dick Durbin din Illinois într-o declarație.