„Nimeni nu va dicta Ucrainei”: Kievul avertizează SUA cu o nouă „linie roșie” în negocierile de pace

Kievul a comunicat Statelor Unite că acceptarea unor restricții asupra dimensiunii forțelor sale armate sau a pregătirii generale a acestora va constitui o „linie roșie”, conform unei declarații făcute de un înalt oficial ucrainean, în condițiile în care președintele republican Donald Trump caută să negocieze încheierea conflictului cu Rusia.
Președintele rus, Vladimir Putin, a exprimat dorința de a limita dimensiunea armatei ucrainene. De asemenea, el a solicitat ca Ucraina să abandoneze planurile de aderare la NATO și să permită Moscovei controlul total asupra celor patru regiuni ucrainene pe care le revendică (Donețk, Luhansk, Herson, Zaporojie), pe lângă peninsula Crimeea, anexată în 2014.
„Aceasta este o poziție fundamentală a Ucrainei - nimeni, și cu siguranță nu Rusia, îndărătnica agresoare, nu va decide asupra structurii forțelor armate ucrainene”, a declarat Pavlo Palisa, un oficial de rang înalt, într-un interviu acordat agenției Reuters.
Palisa este adjunctul șefului biroului președintelui Volodimir Zelenski și a participat la delegația ucraineană care s-a întâlnit cu oficialii americani în Arabia Saudită, luna trecută.
O armată ucraineană bine pregătită ar constitui cea mai solidă garanție de securitate pentru Kiev împotriva unor atacuri rusești viitoare, în eventualitatea unei încetări a focului sau a unui acord de pace, a subliniat el.
„Îmi pot imagina motivele pentru care Rusia insistă; poate vor să se pregătească pentru a-și ușura situația în viitor, dar nu este așa. Sarcina noastră este să învățăm din lecțiile trecutului”, a adăugat Palisa.
În cadrul unei întâlniri inițiale cu oficialii americani în Arabia Saudită, Ucraina a consimțit la o încetare necondiționată a focului pentru 30 de zile, propusă de SUA, iar Washingtonul a reluat ajutoarele militare și schimburile de informații secrete cu Kievul după o scurtă întrerupere.
Totuși, Rusia a susținut că trebuie stabilite condiții esențiale înainte de a ajunge la o încetare a focului. Părțile au convenit ulterior să oprească atacurile asupra facilităților energetice ale celeilalte, dar de atunci au avut loc acuzații reciproce privind nerespectarea acordurilor.
Kievul ia în considerare organizarea unei noi runde de discuții cu oficialii americani săptămâna viitoare.
Oficialii ucraineni afirmă că au prezentat Statelor Unite dovezi ale atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice. Kievul respectă acordul, a declarat Palisa.
Administrația Trump a apelat la o încheiere rapidă a războiului pe scară largă demarat de Rusia în februarie 2022, dar un acord de pace durabil se dovedește a fi, din păcate, foarte îndepărtat.
Conflictele continuă, iar generalul Oleksandr Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a anunțat o nouă ofensivă rusă în nord-estul țării. Rusia controlează deja aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean.
Pe lângă problema forțelor sale armate, Ucraina a declarat anterior o altă „linie roșie” - nu va recunoaște niciodată suveranitatea Rusiei asupra teritoriilor ucrainene anexate, deși a recunoscut public că nu va putea recupera prin forță o parte din teritoriul ocupat.
Ofensiva de primăvară a Rusiei
Pe lângă asigurarea unei armate ucrainene puternice, Palisa a subliniat importanța garanțiilor de securitate oferite de partenerii americani și europeni, care ar putea contribui la descurajarea unor atacuri rusești viitoare.
Deși Statele Unite nu s-au angajat să ofere garanții de securitate, unele națiuni europene au discutat despre o „coaliție a voluntarilor” care ar putea desfășura trupe pentru a consolida descurajarea Rusiei.
Palisa a anticipat o intensificare a atacurilor rusești spre sfârșitul acestei luni și în mai.
Oficialul a precizat că, în opinia sa, Rusia își va concentra ofensiva asupra orașului estic Pokrovsk (situat în Donețk), dar ar putea, de asemenea, să lanseze atacuri pe fronturile estice din apropierea Kupiansk și Lîman, precum și pe cele sud-estice din Zaporojie și Novopavlivka.
„Prioritatea absolută, în opinia mea, va fi acum direcția spre Pokrovsk”, a spus el.
Forțele ruse au depus eforturi repetate pentru a încercui orașul strategic Pokrovsk, având ca scop preluarea controlului complet asupra regiunii Donețk.
Între timp, Kievul se confruntă cu incertitudini în ceea ce privește viitorul sprijinului militar american. O absență a noului ajutor ar putea avea un impact asupra livrării rachetelor pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, dar și pentru sistemele ofensive HIMARS și ATACMS.
Palisa a menționat la începutul lunii că Ucraina nu a discutat în prezent cu SUA despre suplimentarea ajutoarelor, dar că subiectul ar putea fi discutat în continuarea negocierilor pentru încetarea focului.
Kievul investește resurse în dezvoltarea propriei apărări antiaeriene, afirmând că mai multe țări au convenit să transfere licențe și documentație tehnică pentru producția de „anumite echipamente” în Ucraina.
„Procesul este în curs de desfășurare și se dovedește a fi destul de dinamic”, a adăugat Palisa.