Raport de știință: Revelații majore legate de o piramidă veche de 27.000 de ani ● Un asteroid a creat peste 2 miliarde de cratere pe Marte ● 97% dintre națiunile lumii nu vor putea susține populația până în 2100

Raport de știință: Revelații majore legate de o piramidă veche de 27.000 de ani  ● Un asteroid a creat peste 2 miliarde de cratere pe Marte ● 97% dintre națiunile lumii nu vor putea susține populația până în 2100
Gunung Padang, Foto: ADEK BERRY / AFP / Profimedia

Revelații majore legate de o piramidă veche de 27.000 de ani ● Un asteroid a creat peste 2 miliarde de cratere pe Marte ● 97% dintre națiunile lumii nu vor putea susține populația până în 2100

Revelații în cazul piramidei de 27.000 de ani din Indonezia

Dacă nu aveți cunoștință despre piramida menționată, vă oferim un rezumat al informațiilor. La începutul lunii noiembrie a anului trecut, s-a raportat că un munte din Indonezia ar fi de fapt o piramidă, a cărei construcție a început în perioada ultimei epoci glaciare, în urmă cu aproximativ 27.000 de ani. Această informație a captat atenția globală.

Aceste tipuri de afirmații nu sunt neobișnuite, existând dintotdeauna persoane care identifică piramide paleolitice sau tuneluri antice. Totuși, de data aceasta, știrea a provenit dintr-o revistă științifică respectabilă, Archaeological Prospection, ceea ce a dus la o amplă preluare a informațiilor de către numeroase publicații de știință.

Cu toate acestea, revista Nature a fost printre puținele excepții, publicând opiniile unor experți din domeniu, inclusiv cei indonezieni, care au contestat nu doar valoarea ideii venite din studiu, dar și impactul acesteia asupra reputației revistelor științifice.

Studiul echipei indoneziene, condus de seismologul devenit arheolog Danny Hilman Natawidjaja, a avut o durată de viață scurtă. Acesta a fost retras din reviste după doar cinci luni, ca urmare a multitudinii de critici din partea experților.

În nota anexată retragerii studiului, revista a subliniat o eroare în analiza acestuia. Conform specialiștilor, datarea de 27.000 de ani a fost efectuată pe sol, fără dovezi antropice, ceea ce confirmă vechimea solului, nu intervențiile umane.

În plus, până acum aproximativ șase milenii, comunitățile umane din Indonezia trăiau în peșteri, fără dovezi că ar fi avut cunoștințe avansate în inginerie sau arhitectură.

Astfel, până la obținerea unor dovezi care să susțină afirmațiile studiului, muntele rămâne o simplă formațiune naturală.

Un asteroid a provocat peste 2 miliarde de cratere pe Marte

Craterul Corinto, situat la 17 grade nord de ecuatorul lui Marte, are un diametru de 14 kilometri și este deosebit. Acesta este un crater relativ tânăr, având o vârstă estimată de aproximativ 2,34 milioane de ani. De asemenea, craterele masive precum acesta apar o dată la aproximativ 3 milioane de ani, ceea ce îl face cel mai recent crater de acest tip.

Corinto reprezintă o dovadă majoră a unui impact devastator, care a generat peste două miliarde de cratere noi. Cum s-a întâmplat acest lucru?

Pe Marte, lipsa condițiilor atmosferice similare celor de pe Pământ, precum și absența plăcilor tectonice, permit păstrarea urmelor impacturilor pe durata unor perioade extinse. Astfel, astronomii din Elveția, SUA, Australia și Franța au reușit să analizeze unghiul de impact al asteroidului, stabilind că zona era acoperită de gheață în momentul impactului.

Materia expulzată în aer de impact a generat cratere secundare la revenirea sa pe sol, rezultând o reacție în lanț. De aici provine termenul de cratere secundare.

Cercetătorii au analizat tipologia craterelor, clasându-le în cinci categorii, în funcție de formă și distanța față de craterul principal. Așadar, au identificat peste două miliarde de cratere secundare întinse pe o distanță de aproximativ 1.850 de kilometri.

Acest impact de acum 2,34 milioane de ani se dovedește a fi cea mai puternică astfel de eveniment din ultima perioadă pe Marte, și un eveniment rar în întregul sistem solar.

Studiile legate de aceste fenomene naturale sunt puține, iar prezentarea la cea de-a 55-a Conferință de Științe Lunare și Planetare, desfășurată în Texas, a fost parțial incompletă.

În cele două pagini ale studiului, sunt prezentate doar observații realizate prin imagini de la camera HiRISE aflată la bordul sondei Mars Reconnaissance Orbiter. Nu sunt incluse concluzii, iar cercetarea nu sugerează continuitate.

Totuși, orice descoperire din știință poate deschide noi oportunități de cercetare și viitoare surprize.

97% dintre țările lumii nu vor putea susține populația până în 2100

În următoarele două decenii, umanitatea va experimenta o scădere semnificativă a numărului de nou-născuți, ceea ce va genera transformări sociale majore, conform unui studiu realizat de specialiști de la Institutul pentru Metrica și Evaluarea Sănătății de la Universitatea din Washington.

Criza fertilității se va manifesta astfel încât trei sferturi din națiunile lumii nu vor putea susține populația existentă până în 2050, iar până la finalul secolului, mai mult de 97% dintre acestea se vor confrunta cu această situație.

Deși rată scăzută a fertilității va afecta majoritatea țărilor, se anticipează o creștere a acestui indice în națiunile slab sau mediu dezvoltate, în special în regiunile sub-sahariene.

Se estimează că, până la sfârșitul secolului, 77% dintre nașterile globale vor proveni din aceste țări, comparativ cu doar 29% în 2021.

Autorii studiului avertizează că acest decalaj va provoca schimbări profunde în ordinea socială, politică și economică globală. Țările dezvoltate vor face față unei crize a forței de muncă și dificultăților în a susține o populație în îmbătrânire, în timp ce națiunile africane vor trebui să se ocupe de sprijinirea unei populații tinere în rapidă expansiune.

Conform cercetării, guvernele vor necesita să implementeze măsuri imediate pentru a evita o scădere marcantă a populației într-un interval scurt de timp. Aceasta poate include politici de imigrație regulate sau măsuri sociale menite să sprijine tinerii care doresc să devină părinți.

Chiar și cu un astfel de cadru de sprijin, inclusiv concedii pentru creșterea copiilor, îngrijire gratuită și stimulente financiare, creșterea demografică va rămâne redusă, avertizează cercetătorii.

Cercetătorii sugerează că scăderea ratei fertilității în țările dezvoltate se datorează în principal accesului la contraceptive moderne și nivelului înalt de educație al femeilor. Se recunoaște, de asemenea, că în ciuda creșterii economice, multe țări nu oferă suportul necesar femeilor pentru a îmbina cariera cu dorința de a avea copii.

Sursa foto: profimediaimages.ro

Recomandari
Show Cookie Preferences