Ce este patriotismul economic? Dragoș Anastasiu explică: „Cumpăr produse românești dacă sunt competitive”

Conform unui studiu recent, aproape 50% dintre participanți și-au exprimat sprijinul pentru ca Guvernul să implementeze reglementări favorabile companiilor românești, chiar dacă acest lucru ar putea descuraja investițiile externe.
Studiul, realizat de INSCOP Research și intitulat „Atitudinea populației cu privire la patriotismul economic și vulnerabilitățile democrației”, a fost efectuat la solicitarea Confederației Patronale Concordia. Ulterior, s-a desfășurat o dezbatere ce i-a avut ca invitați pe, Remus Ștefureac, Dragoș Anastasiu, Cristian Popa, Radu Burnete, Clara Volintiru și Florin Jianu.
Există o nevoie de a discuta în spațiul public problemática patriotismului economic, un subiect pe care premierul Marcel Ciolacu l-a propus ca parte a noii strategii guvernamentale.
În esență, patriotismul economic se referă la politici care susțin economiile naționale în contextul piețelor internaționale, asemănătoare cu măsurile propuse de președintele Trump în SUA prin impunerea de taxe vamale.
Deși conceptul poate părea atractiv, cercetătorii de la Elcano Royale Institute avertizează că trebuie tratat cu responsabilitate.
Astfel, patriotismul economic poate implica taxe suplimentare sau restricții asupra forței de muncă, mărfurilor și capitalului.
„Motivul pentru care am realizat această cercetare este simplu: dezinformarea câștigă teren și, dacă nu explicăm cum funcționează economia și anumite aspecte, altcineva o va face,” a declarat Radu Burnete.
Este esențial să ocupăm spațiul public și să explicăm aceste aspecte economice într-un limbaj accesibil, un obiectiv pe care ne propunem să-l atingem,” a adăugat Burnete.
Dragoș Anastasiu: „Dacă plătim taxe în România, suntem companii românești”
„La întrebarea „ce reprezintă o companie românească?”, răspunsurile reflectă o confuzie națională. Consider că nu este corect să comparăm companiile românești cu cele străine. Economia este a tuturor. Deși am fost președinte al Camerei de Comerț Română-Germane, și eu am o companie românească. Orice companie care plătește taxe în România este, într-un fel, românească,” a explicat Dragoș Anastasiu.
Anastasiu subliniază că statul român trebuie să asigure un cadru favorabil pentru toate companiile: „Este necesar să avem legi clare și o justiție previzibilă, fără inechități în economie. Lipsa de echitate este o problemă majoră în societatea românească.”
Ce înseamnă patriotism economic?
„Există o diferență între ceea ce afirmăm și ceea ce practicăm. E ușor să ne declarăm patrioți, dar, în momentul în care interesul personal domină, alegem produsele în funcție de calitate și preț. Prefer produsele românești, dar dacă importurile sunt mai bune sau mai ieftine, le voi alege pe acelea,” a spus Anastasiu.
Banca Națională a realizat o analiză a prețurilor a peste 1200 de produse pe parcursul a patru ani, concluzionând că produsele importate sunt, în general, mai ieftine decât cele locale, cu unele excepții.
Românii tind să caute prețuri mai mici, preferința pentru importuri crescând constant, deși produsele românești sunt predominant disponibile.
Pe categorii de produse, importurile sunt mai scumpe pentru ulei și produse de panificație, dar prețurile la lapte sunt comparabile cu cele ale produselor locale.
În industria ușoară, prețurile importurilor sunt, de regulă, mai mici decât cele ale produselor locale, iar orientarea către importuri se menține în jurul valorii de 75%.
În cazul produselor ne-alimentare, importurile tind să fie, în general, mai costisitoare, dar consumatorii aleg adesea alimente de proveniență externă, ceea ce sugerează că produsele locale nu satisfac așteptările de calitate.