Ce riscuri implică neglijarea declarării veniturilor la ANAF prin Declarația unică?

Multe persoane aleg să nu declare veniturile obținute din diverse activități la ANAF prin intermediul Declarației unice, inclusiv câștigurile din criptomonede (Bitcoin, Ether și altele), vânzările online pe platforme precum OLX sau veniturile generate de rețele sociale precum TikTok, Instagram și Facebook. Este neclar dacă aceste persoane chiar nu fac nicio declarație sau doar afirmă acest lucru.
Toată lumea este conștientă că amenda pentru nedeclararea Declarației unice variază între 50 și 500 lei. Însă, pe lângă această sancțiune, există și alte consecințe.
Primul risc este că, dacă nu declari veniturile, există șansa ca în câțiva ani să primești o notificare de conformare din partea ANAF, care te va informa că ai omis să declari anumite venituri. Vei avea la dispoziție 30 de zile pentru a te conforma; în caz contrar, riscă să fii supus unui control fiscal, conform normelor în vigoare.
Deși notificările de conformare sunt o practică existentă, implementarea lor lasă de dorit. Mulți contribuabili nu înțeleg motivele pentru care au fost notificați, iar atunci când se prezintă la sediile ANAF, nu primesc explicații clare.
Dacă veniturile sunt declarate cu întârziere, dobânda penalizatoare este de 0,02% pentru fiecare zi întârziată, iar penalitatea se ridică la 0,01% pe zi, conform consultantului fiscal Cornel Grama.
Conform legislației fiscale, dacă veniturile nu sunt declarate deloc, se aplică o dobândă de 0,02% pe zi, plus o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe zi.
„Penalitatea se adaugă la sumele datorate. Dacă achiți debitul în termenul specificat în decizia de impunere, penalitățile vor fi reduse cu 75%, dar dobânda de 0,02% pe zi rămâne”, precizează Grama.
Decizia de a accepta acest risc revine fiecărei persoane.
Pentru cei care doresc să se conformeze, a fost creat un ghid video, realizat cu ajutorul consultantului fiscal Cornel Grama, care explică modul de completare a Declarației unice pentru 2024. Nu uitați că termenul limită pentru depunerea declarației este 27 mai.
Mai poți citi și:
Declarația unică 2024: Cine trebuie să completeze secțiunile referitoare la CAS și CASS pentru venitul din 2023 / Categorii excepționate.
Dacă ai vândut Bitcoin, cum poți declara câștigul în Declarația unică 2024 și care sunt impozitele aplicabile?
Ai venituri din activități pe rețele sociale, vânzări online, meditații sau videochat? Iată ce trebuie să știi în 2024: cum să te înregistrezi ca PFA și implicațiile legate de TVA.
Cum este posibil ca un PFA să plătească CASS de 1.980 lei, chiar dacă nu are venituri, se află pe pierdere sau și-a închis afacerea?