Donații către spitale în loc de atenții pentru medici: Legea a fost promulgată

Donații către spitale în loc de atenții pentru medici: Legea a fost promulgată
Pacienți așteptând pe holul spitalului, Foto: Inquam Photos / George Călin

Medicii au responsabilitatea de a informa pacienții care doresc să susțină un spital, ca un gest de gratitudine pentru serviciile medicale primite, că acest lucru poate fi realizat exclusiv prin donații legale către unitatea sanitară, conform deputatului USR Emanuel Ungureanu, unul dintre autorii legii adoptate de Parlament și aprobată marți de președintele interimar Ilie Bolojan.

Legea care permite pacienților să facă donații spitalelor în care au beneficii medicale, în loc să ofere atenții personalului, a fost promulgată de Ilie Bolojan, conform Administrației Prezidențiale.

Actul normativ, promulgat marți, aduce modificări unui articol din Legea drepturilor pacientului și a fost aprobat de Camera Deputaților pe 26 martie.

Scopul legii este de a elimina posibilitatea ca pacienții să facă plăți suplimentare și daruri personalului medical, și în schimb să le ofere opțiunea de a dona unităților sanitare.

  • „Pacientul are dreptul de a face donații unității sanitare unde a fost tratat, conform reglementărilor legale în vigoare”, specifică actul normativ.

„Nu se admite legalizarea șpăgii”

Inițiativa legislativă a fost propusă de mai mulți deputați USR, care în expunerea de motive subliniază că „oferirea de cadouri medicilor a devenit o practică comună în rândul pacienților români, care se află în conflict între dreptul la recunoștință și implicațiile legale ale unui astfel de gest”.

Autorii subliniază că, de-a lungul timpului, această practică a fost interpretată în moduri diferite de diverse segmente ale populației, iar cadrul legislativ, în ciuda modificărilor, nu a oferit în totalitate claritate.

„Nu ne propunem anularea dreptului la recunoștință al pacientului, acest drept poate fi real în anumite circumstanțe. Prin urmare, credem că recunoștința ar trebui să se manifeste doar prin donații către unitatea medicală unde pacientul a fost tratat, nu către medici sau alți angajați ai spitalelor”, menționează expunerea de motive.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, unul dintre inițiatori, a declarat după votul din Parlament că acest proiect „nu legalizează șpaga”.

„Pacienții ar trebui să fie îndrumați de medici că un simplu mulțumesc și o rugăciune sunt suficiente. Medicul trebuie să îi informeze pe pacienții care doresc să sprijine un spital, în semn de recunoștință pentru serviciile de calitate, că acest lucru poate fi realizat exclusiv prin donații legale către unitatea sanitară. Orice alte forme de recunoștință adresate medicilor sau angajaților spitalului sunt interzise prin lege. (…) Ce am aprobat este legalizarea modalității prin care oricine dorește să sprijine un spital ca formă de recunoștință pentru ajutorul primit, o poate face în mod legal. Nu se legalizează șpaga”, a explicat Ungureanu.

Proiectul de lege a fost inițial respins de Senat, însă Camera Deputaților a avut ultimul cuvânt.

Recomandari
Show Cookie Preferences