Ilie Bolojan, privind retragerea militarilor americani din România: Nu există discuții oficiale despre această posibilitate

În cadrul unei conferințe de presă de marți, președintele interimar Ilie Bolojan a fost întrebat despre speculațiile legate de retragerea a 10.000 de militari din România, Polonia și alte state din Europa de Est. Bolojan a respins această idee, menționând că a cerut ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, să transmită o poziție publică referitoare la subiect.
„Nu există nicio discuție oficială și nicio informație care să confirme ceea ce ați menționat”, a declarat Ilie Bolojan, răspunzând întrebărilor despre retragerea forțelor americane.
„Am avut o discuție cu domnul ministru al Apărării pentru a comunica oficial poziția MApN pe această temă (…) În cadrul întâlnirii desfășurate de secretarul de stat Marco Rubio cu miniștrii de externe din Europa, acesta a reafirmat angajamentul Statelor Unite, așa că nu există dovezi care să sugereze o decizie de dezangajare pe flancul estic”, a adăugat președintele interimar.
Ilie Bolojan a menționat că, deși în SUA se discută despre reduceri de cheltuieli și reorganizări, aceste subiecte nu implică flancul estic, care este esențial pentru NATO în Europa în prezent.
„Respectarea angajamentului față de NATO nu exclude anumite ajustări și dislocări, care au loc în mod constant. În România, prezența militară este organizată pe contigente, ceea ce presupune înlocuirea trupelor”, a explicat Bolojan.
În momentul actual, în România se află aproximativ 1.700 de militari americani, dintre care cei mai mulți, aproape 1.400, sunt staționați la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.
La baza de la Deveselu se află circa 200 de militari care gestionează scutul antirachetă Aegis Ashore, în timp ce la baza aeriană de la Câmpia Turzii sunt peste 100 de militari.
NBC News a raportat marți, citând surse din rândul oficialilor americani și europeni, că Departamentul Apărării din SUA ia în considerare retragerea a până la jumătate din efectivele trimise de Joe Biden pe flancul estic al NATO, ca răspuns la invazia amplă a Rusiei în Ucraina.