VIDEO Încep lucrările la primul tunel forat de autostradă din munții din Valea Oltului, iar criticile la adresa contractorului turc continuă: „Nu-și va finaliza sarcinile în următorii 7 ani”

Asocierea turcă Mapa-Cengiz a început lucrările preliminare la Tunelul Robești, primul tunel forat din Secțiunea 2 a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, situat în zona montană a Văii Oltului.
Potrivit Asociației Pro Infrastructura, activitatea constructorului a fost timidă, cu un recent început de creare a unui drum de acces către tunelul Robești, ceea ce sugerează că așteaptă primirea autorizației de construire în curând.
Pe această secțiune sunt planificate construcția a 7 tuneluri forate și 50 de poduri și viaducte, iar Tunelul Robești va avea o lungime aproximativă de 900 de metri.
Asociația a subliniat că, în ciuda trecerii unui an fără realizări semnificative, nu s-au observat progrese notabile în teren sau în documentație:
Deși proiectul tehnic ar fi trebuit să fie finalizat până în decembrie 2023, abia acum „studiul geotehnic se apropie de finalizare” după ce DN7 a fost închis pentru accesul forezelor, care încă pot fi observate în teren.
Lucrările au început pe un „ciot” de 2 km, considerat a fi „zona cea mai ușoară”
Din întreaga lungime de 31,33 km, contractorul turc a obținut autorizație de construire doar pentru 2 km, situati în preajma Boiței, considerati fiind partea cea mai facilă a tronsonului.
„În acest moment, lucrările se desfășoară la un singur viaduct: se constată că, după aproximativ 6 luni, echipamentele de forat sunt mai mult inactive, iar primele structuri încep abia acum să iasă la suprafață, fundațiile nefiind complet finalizate”, detaliază API.
„Este o situație dezamăgitoare. Volumul total de lucru pe întreg tronsonul este cu mult mai mare, iar asocierea turcă a dovedit până acum că nu va finaliza lucrările în următorii 7 ani, mult mai puțin în cele 50 de luni stipulate în contract”, completează Pro Infrastructura.
- Lungime: 31,33 km
- Constructor: MAPA INSAAT VE TICARET A.S. – CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S.
- Valoare: 860 milioane euro
- Contractat: februarie 2022 (ordonare de începere iulie 2022)
- Termen: 18 luni pentru proiectare + 50 luni pentru execuție (T4 2028)