Creșterea tarifelor SUA pentru importurile din China la 104% intră în vigoare miercuri. Administrația Trump inițiază negocieri cu alți parteneri

Creșterea tarifelor SUA pentru importurile din China la 104% intră în vigoare miercuri. Administrația Trump inițiază negocieri cu alți parteneri
Donald Trump. Credit line: Andrew Harnik / Getty images / Profimedia

Marți, Statele Unite au anunțat impunerea unor tarife de 104% asupra importurilor din China, o măsură ce va intra în aplicare imediat după miezul nopții. În acest context, administrația Trump a început discuții rapide cu alți parteneri comerciali afectați de planul extins de tarife, conform agenției Reuters.

Reacția piețelor a fost negativă, înregistrându-se o scădere a acțiunilor în urma acestui anunț. Piețele globale au avut anterior tendințe de creștere, alimentate de așteptările că Trump ar putea considera negocierea reducerii barierelor comerciale cu diverse țări.

Administrația americană a planificat discuții cu Coreea de Sud și Japonia, doi parteneri comerciali importanți, iar premierul Italiei, Giorgia Meloni, se pregătește să viziteze Washingtonul săptămâna viitoare.

Tarifele, specifice pe țări, de până la 50%, vor fi activate la ora 12:01 a.m., ora de est a Statelor Unite (04:01 GMT), conform planului stabilit de administrație.

Tarifele pentru importurile din China vor atinge un nivel extrem de ridicat, Trump impunând o majorare semnificativă a taxelor vamale ca răspuns la măsurile anunțate săptămâna trecută de Beijing. China a respins ceea ce consideră a fi „șantaj” și a declarat că va „lupta până la capăt”.

Oficiali din cadrul administrației au menționat că negocierile cu China nu se află pe lista priorităților.

Extinderea tarifelor de către Trump a generat preocupări legate de o posibilă recesiune și a afectat stabilitatea ordinii comerciale globale menținută de zeci de ani.

Kevin Hassett, consilier economic la Casa Albă, a declarat pentru Fox News că prioritizarea partenerilor comerciali, precum Japonia și Coreea, este esențială în prezent.

Trump le-a cerut negociatorilor să elaboreze acorduri „personalizate” pentru cele aproape 70 de țări care au solicitat deschideri în discuții.

Jamieson Greer, principalul negociator comercial al președintelui, a menționat în fața Congresului că echipa sa lucrează intens, fără a stabili un termen limită fix.

„Președintele a subliniat clar: nu vor exista scutiri sau excepții imediate,” a afirmat Greer, adresându-se parlamentarilor.

China se pregătește pentru un conflict de lungă durată, iar producătorii sunt îngrijorați de posibila scădere a profiturilor, căutând alternative pentru relocarea fabricilor. Citi a revizuit în scădere prognoza de creștere a PIB-ului Chinei pentru 2025, de la 4,7% la 4,2%.

Interesul americanilor de a-și face provizii înainte de creșterea prețurilor

Conform unui sondaj Reuters/Ipsos, περίπου 75% dintre americani se așteaptă la o creștere a prețurilor odată cu implementarea tarifelor anunțate de Trump.

Compania de cipuri Micron i-a notificat pe clienți că va aplica o taxă suplimentară legată de tarife începând de miercuri, iar retaileri din domeniul vestimentației au început să amâne comenzile și să suspende angajările.

Industria de specialitate a raportat că prețul pantofilor sport fabricați în Vietnam, în prezent la 155 de dolari, va ajunge la 220 de dolari datorită tarifului de 46% impus de Trump.

Consumatorii se aprovizionează cât mai pot. „Cumpăr dublu din orice – fasole, conserve, făină, orice îți poți imagina,” a declarat Thomas Jennings, 53 de ani, în timp ce își împingea căruciorul printr-un magazin Walmart din New Jersey.

Comisia Europeană evaluează impunerea unor tarife de 25% pentru diverse produse americane, inclusiv soia și nuci, deși alte bunuri, precum whiskey-ul bourbon, nu sunt incluse în plan. Oficialii europeni sunt pregătiți să înceapă negocieri pe această temă.

Uniunea Europeană, formată din 27 de state, se confruntă deja cu tarife asupra automobilelor și metalelor și va suporta un tarif de 20% pentru alte produse începând de miercuri. Trump a avertizat referitor la extinderea tarifelor și asupra băuturilor alcoolice din Uniunea Europeană.

Companiile farmaceutice din Europa, îngrijorate de efectele acestor măsuri, i-au transmis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că tarifele impuse de Trump vor accelera relocarea industriei din Europa către Statele Unite.

Recomandari
Show Cookie Preferences