„De la star rock la ucigaș”. O miniserie Netflix șocantă care ne învață despre relațiile abuzive

„De la star rock la ucigaș”. O miniserie Netflix șocantă care ne învață despre relațiile abuzive
31 iulie 2003 - Cântărețul Betrand Cantat este escortat la tribunal în procesul privind uciderea iubitei, Marie Trintignant. Foto: ERIC FEFERBERG / AFP / Profimedia

Cu câțiva ani în urmă, am întâlnit un cuplu tânăr și atractiv, care părea fericit până când ea mi-a dezvăluit că este abuzată fizic. Am fost șocat, mai ales după ce am văzut cât de gravă era situația.

Am revăzut cazul unei victime de abuz domestic când am vizionat pe Netflix miniseria documentară „De la star rock la ucigaș”, care abordează violența domestică prin prisma unui caz celebru.

Povestea se concentrează pe Bertrand Cantat, fostul lider al trupei Noir Desir, care în iulie 2003 și-a ucis iubita, actrița Marie Trintignant, cu care avea o relație de un an. Această tragedie a primit multă atenție datorită celebrității ambelor părți, dar denumirea „cazul Cantat” ilustrează cum societatea își mută interesul de la victimă la agresor, nereușind astfel să protejeze victimele.

Aceasta este o situație tristă, reprezentativă pentru multe alte cazuri.

Bertrand Cantat, povestea unui abuzator notoriu

Cantat a primit o condamnare de opt ani în Lituania, unde a avut loc crima, dar a stat în închisoare doar patru ani, având parte de susținerea unui grup mare de fani. După eliberare, s-a întors la familia sa, pe care o părăsise pentru Trintignant. Mai târziu, soția sa, Krisztina Rády, a fost găsită spânzurată, lăsând în urmă un mesaj despre situația ei disperată.

În 2020, justiția franceză a recunoscut sinuciderea forțată, venind în urma violenței conjugale. Potrivit unor date, în 2023, 773 de femei au fost supuse tentației sinuciderii de către parteneri, iar 250 dintre acestea au decedat.

Sinuciderea forțată și creșterea cazurilor

Cifrele recente arată o rată crescătoare a sinuciderilor forțate. Începând din 2020, această infracțiune a fost pedepsită în Franța cu până la 10 ani de închisoare.

După eliberarea din închisoare, Cantat și-a întemeiat din nou relația cu familia pentru a fi aproape de copii, dar a devenit mai posesiv când Rády a început o nouă relație.

Minciunile din instanță

În căutarea informațiilor despre caz, am găsit o mărturie a părinților lui Rády, care nu au dorit să participe la un proces împotriva lui Cantat din dorința de a-și proteja nepoții.

Mama lui Rády a încercat să mintă în instanță pentru a-și proteja copiii. Realizatorii miniseriei au intervievat-o pe o jurnalistă care a descoperit mărturii despre abuzurile fizice pe care Cantat le-a îndurat față de partenerii săi.

Aceasta a fost o tacită înțelegere între membri și soția sa, care a spus ulterior în instanță că nu a fost niciodată bătută.

Victima devine vinovată

După destrămarea trupei Noir Desir în 2010, Cantat a evitat să se expună public, retrăgându-se complet în 2018 în fața protestelor.

Violența fizică este adesea însoțită de violența emoțională, care are un impact profund și de lungă durată asupra victimei.

Înregistrările din instanță surprind comportamentul manipulator al lui Cantat, care, în loc să-și asume responsabilitatea, a mutat vinovăția asupra victimei.

Manipularea emoțională

Miniseria prezintă imagini din relația dintre Cantat și Trintignant, în care el își exercita controlul asupra ei.

După interzicerea prezenței sale pe platou, Cantat continua să o deranjeze cu mesaje, izolându-o de prieteni.

Victima nu a avut ocazia să se apere, iar instanța a catalogat crima drept o crimă pasională.

Pentru mine, miniseria este o reflecție asupra comportamentului narcisic și despre cum abuzatorii pot manipula emoțional victimele, izolându-le și diminuându-le stima de sine.

Experiențe personale cu abuzul narcisic

Anumite trăsături narcisice le-am recunoscut și în relațiile mele, fiind mai ușor de identificat acum. Am suferit de abuzuri narcisice și am experimentat manipularea emoțională.

Am învățat că, în cazul abuzurilor, victima poate dezvolta trăsături narcisice ca mecanism de apărare.

Cunoașterea narcisismului și recunoașterea relațiilor problematice ar putea reduce incidența cazurilor de violență domestică.

Femeile care au experimentat abuzuri în copilărie pot fi mai predispuse la relații disfuncționale, iar educarea acestora poate ajuta la prevenirea abuzurilor.

Rămâne de analizat și motivul creșterii anuale a numărului cazurilor de violență domestică.

Nu știu ce s-a întâmplat cu acea fată pe care am cunoscut-o, dar sper că a reușit să evadeze dintr-o situație similară.

Recomandari
Show Cookie Preferences