Medicii de familie vor fi obligați să ofere servicii de vaccinare, afirmă Adrian Streinu-Cercel: „Este inacceptabil ca unii să nu aibă contract cu CNAS pentru vaccinare”

Medicii de familie vor fi obligați să ofere servicii de vaccinare, afirmă Adrian Streinu-Cercel: „Este inacceptabil ca unii să nu aibă contract cu CNAS pentru vaccinare”
Ratele de vaccinare, în scădere alarmantă în România / Foto: Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Un nou cadru legislativ în domeniul medical va impune medicilor de familie să ofere servicii de vaccinare de la 1 noiembrie, a anunțat marți președintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, în cadrul conferinței „Sănătatea – o componentă socială ce a devenit un domeniu de siguranță națională”, organizată de cursdeguvernare.ro.

„În cadrul noului cadru legislativ, vaccinarea va deveni imperativă pentru toți medicii de familie. Există medici care actualmente nu au contracte cu casa de asigurări de sănătate și nu au capitole de vaccinare, ceea ce nu este acceptabil. Aceste servicii vor fi făcute obligatorii”, a declarat Streinu-Cercel.

Acesta a subliniat că scăderea ratei de vaccinare se constată nu doar în România, ci și la nivel global: „Am avut o experiență extrem de neplăcută legată de vaccinarea împotriva HPV. A fost un eșec. (…) Totuși, campania de vaccinare HPV a început să progreseze. Acesta este inclus în lista de compensări și ne propunem să extindem această compensare până la 26 de ani, fiind valabilă atât pentru fete cât și pentru băieți. (…) Dacă le comunicăm clar părinților că, în cazul în care nu își vaccinează copilul și acesta dezvoltă o boală, vor fi responsabili financiar pentru spitalizare, cred că astfel vor reconsidera situația. De asemenea, dacă le spunem că, nesoluționându-și controalele periodice, își pierd asigurarea de sănătate și vor fi obligați să plătească, vor deveni mai responsabili. În Germania, cei care ignoră controalele medicale întâmpină dificultăți semnificative”, a explicat Streinu-Cercel.

În același timp, Adrian Marinescu, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, a afirmat că un medic nu poate adopta o poziție antivaccinistă.

„Am descoperit, spre surprinderea mea, că în ultimele întâlniri cu colegi medici, nu toți gândesc la fel; o mică parte m-a alarmat. Unii au avut o abordare care depășește poziția unui cetățean obișnuit care contestă vaccinarea. (…) A fi medic și a fi antivaccinist înseamnă că nu ești un adevărat medic și ar trebui să îți pierzi dreptul de liberă practică”, a conchis Marinescu.

Recomandari
Show Cookie Preferences