Reguli noi pentru selecția liderilor companiilor de stat / Remunerarea membrilor Consiliilor de Administrație va fi legată de performanță

Reguli noi pentru selecția liderilor companiilor de stat / Remunerarea membrilor Consiliilor de Administrație va fi legată de performanță
Colaj Hotnews. Surse imagini: Dreamstime și Shutterstock

În cadrul ședinței de marți, Guvernul a dat undă verde Ordonanței de Urgență ce vizează modificarea legislației privind guvernanța corporativă, esențială pentru numirea conducătorilor companiilor de stat. Adoptarea acestei reglementări a fost determinată de riscul ca România să piardă sute de milioane de euro din fondurile PNRR din cauza neîndeplinirii jaloanelor referitoare la numirile în cadrul companiilor de stat.

Începând cu 10 aprilie, se vor revoca mai mulți membri ai consiliilor de administrație de la opt companii energetice, derulându-se procesele de selecție pentru noi administratori. Printre acestea se numără companii precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz.

În luna octombrie a anului trecut, Comisia Europeană a suspendat parțial plățile din PNRR pentru cererea de plată nr. 3, având în vedere lipsa de transparență și absența competenței în numirile la conducerea companiilor energetice de stat și la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Blocarea fondurilor PNRR a fost influențată de marea parte a numirilor făcute fără criterii clare de transparență și profesionalism, multe dintre acestea fiind asociate cu conflicte de interese.

Regulile actualizate de selecție: Membrii Consiliului de Administrație nu pot fi angajați ai companiilor de stat

  • Preşedintele şi vicepreşedinţii AMEPIP trebuie să dețină cel puțin diplomă de licență și minimum 10 ani de experiență în domeniul economic, financiar, managerial sau juridic, dintre care 7 ani în poziții de management executiv în companii sau în conducerea administrației publice.
  • Persoanele implicate în comisiile de selecție nu pot avea raporturi juridice de subordonare cu candidații. În trecut, existau situații în care membri ai acestor comisii erau și candidați.
  • Fiecare membru al consiliului de administrație trebuie să posede studii superioare, cu o experiență minimă de 7 ani în domenii relevante pentru compania publică.
  • Numirile se vor face de către autoritatea publică tutelară, din lista elaborată de comisia de selecție. Dacă există un singur candidat, acesta va fi propus, iar în cazul mai multor candidați se va urma ordinea clasamentului.
  • Dacă mai mulți candidați au același punctaj, va avea prioritate cel din genul subreprezentat.
  • Dacă nu există candidați sau niciunul nu se califică, procesul se va relua în maxim 10 zile lucrătoare, conform reglementărilor în vigoare.
  • Membrii consiliului de administrație nu pot fi și angajați ai întreprinderii. Cei desemnați dintre salariați vor avea suspendat contractul de muncă pe durata mandatului.
  • Se va respecta Legea nr. 202/2002 referitoare la egalitatea de șanse și tratament, asigurându-se că cel puțin o treime din administratori apartin genului subreprezentat.
  • Selecția membrilor se va finaliza în maximum 150 de zile de la aprobarea inițierii procedurii de către adunarea generală a acționarilor.

Compensația pentru membrii executivi va fi formată dintr-o parte fixă și una variabilă.

Componenta variabilă a remunerației va fi ajustată anual, în funcție de atingerea obiectivelor stabilite în planul de administrare și de realizarea indicatorilor cheie de performanță stabiliți de adunarea generală a acționarilor. Aceștia vor fi inclusi în contractul de mandat.

Fiecărui trimestru, până pe data de 20 a lunii următoare, companiile vor prezenta un raport despre indicatorii de performanță. AMEPIP va face acest raport disponibil pe site-ul propriu.

Până la 30 septembrie a anului următor, AMEPIP va întocmi un raport anual pentru Guvern privind întreprinderile publice, acesta fiind publicat pe site-ul AMEPIP după aprobat de autorități.

Recomandari
Show Cookie Preferences