Unul dintre cele mai importante șantiere din Europa se află într-o zonă montană. „O mare parte din Europa este îngrijorată”

Unul dintre cele mai importante șantiere din Europa se află într-o zonă montană. „O mare parte din Europa este îngrijorată”
Podul Lueg de pe A13 în pasul Brenner / Sursă: Ulrich Wagner / imago stock&people / Profimedia

Pasul Brenner, situat pe autostrada Innsbruck – Bolzano, reprezintă una dintre cele mai esențiale zone de traversare a Alpilor. Este o provocare semnificativă să se construiască rapid un pod nou, în timp ce circulația continuă pe podul vechi de 55 de ani de la Lueg, care a ajuns la final de viață.

Pasul Brenner servește drept un coridor rutier crucial pe continent, conectând Norvegia de Italia și permițând trecerea prin Danemarca, Germania și Austria. Autostrada se confruntă cu blocaje pe un pod lung care a depășit termenul de utilizare, în timp ce lucrările la unul nou abia au început.

„O mare parte din Europa este îngrijorată în fața acestui proiect”, anunța publicația Stol.it la începutul lunii ianuarie, referindu-se la restricțiile de circulație pe una dintre cele mai aglomerate rute alpine.

După mai bine de 55 de ani de utilizare, podul Lueg de pe autostrada A13 Brenner se află la finalul duratei de viață. Din motive de siguranță rutieră și pentru a reduce presiunea pe pod, tronsonul de drum de 1,8 kilometri de lângă Brenner a fost restricționat la o singură bandă pe sens.

„Aceasta este singura opțiune pentru a asigura funcționarea în condiții de siguranță a podului existent”, declară ASFinNAG (Autobahnen- und Schnellstraßen-Finanzierungs AG), compania de drumuri din Austria.

În scopul de a minimiza blocajele de trafic în zilele aglomerate, va fi implementat un sistem temporal cu două benzi, dar cu o condiție: toate vehiculele ce depășesc 3,5 tone vor circula pe banda din stânga, în timp ce autoturismele își pot desfășura circulația pe ambele benzi.

VIDEO – Restricțiile impuse pe podul Lueg și metoda inedită prin care vehiculele grele circulă pe benzile interioare:

Autostrada A13 (care continuă cu indicativul A22 în Italia) este o arteră rutieră majoră a Alpilor, legând Innsbruck (Tirol) din Austria de Verona și, ulterior, Modena și zonele industrializate din nordul Italiei. La scară largă, A13/A22 face parte din Coridorul European E45, care leagă nordul continentului (Norvegia și Danemarca) de sudul Italiei, traversând Germania și Austria, o rută ce străbate centrul continentului.

Podul Lueg de pe A13, situat în zona pasului Brenner, reprezintă cea mai complexă lucrare de pe traseu, având o înălțime și o lungime totală de puțin peste 1,8 km. Zilnic, acesta este traversat de peste 32.000 de vehicule.

Construit în urmă cu mai bine de 55 de ani, podul a ajuns la limita de exploatare, suferind în ultimii ani numeroase restricții, cea mai severă fiind impunerea circulației pe o singură bandă pe sens.

Provocarea majoră: Construirea rapidă a unui nou pod, fără întreruperea circulației pe podul vechi

Pentru a soluționa această problemă, autoritățile austriece au hotărât să construiască un nou pod în paralel, ulterior urmând să demoleze vechea structură și să asigure un nou viaduct în loc.

Provocarea principală constă în executarea lucrărilor rapid, fără a întrerupe circulația pe autostrada actuală și pe podul Lueg.

ASFiNAG a selectat un consorțiu format din STRABAG și PORR, două dintre cele mai mari companii de construcții din Austria, pentru a efectua acest proiect.

Costul total al proiectului se ridică la aproape 390 milioane de euro, iar lucrările vor începe primăvara anului 2025.

În prima fază, se va construi un nou pod paralel, cu o lungime de aproape 2 km, având piloni ce se vor înălța la 60 de metri deasupra solului.

Planul preconizează ca noul pod, construit în paralel, să fie finalizat în 2027, până atunci impunându-se restricțiile de trafic pe vechiul Pod Lueg.

„Ne asumăm o responsabilitate importantă privind siguranța și dotarea infrastructurii moderne, de aceea obiectivul nostru este clar: dorim să demarăm construcția în primăvara anului 2025 și să încheiem restricțiile de trafic odată cu finalizarea primului nou pod la sfârșitul anului 2027”, afirmă Hartwig Hufnagl, CEO ASFINAG.

Podul vechi va fi demolat după 2027, iar un nou pod va fi construit în loc

Ulterior, circulația va fi transferată pe noul pod, care va dispune de un sistem temporar de circulație cu două benzi pe sens în ambele direcții.

După deschiderea noului pod paralel, vechea structură va fi demolată.

În locul fostului Pod Lueg, un nou viaduct va fi construit, cu termenele estimate pentru finalizare în 2030. Abia din acel moment, traficul va putea circula complet pe multiple benzi pe sens prin Pasul Brenner, direcția spre Tirol urmând să utilizeze pasajul construit între 2025 și 2027, iar cirulația spre Italia se va muta pe viaductul realizat între 2027 și 2030.

„Noua construcție a podului Lueg este un proiect extrem de complicat și provocator din punct de vedere logistic, având un termen de execuție foarte scurt. Întreaga panta este fără precedent atât în construcția nouă, cât și în procesul de demontare, iar structura de susținere parțială peste defileul Sill este unică în Austria în ceea ce privește dimensiunile. Podul Lueg reprezintă o lucrare de construcție care poate fi gestionată doar de experți de specialitate în construcția de poduri”, subliniază Karl-Heinz Strauss, CEO al companiei PORR.

Recomandari
Show Cookie Preferences