Sute de mii de sârbi solicită ONU să investigheze utilizarea unui tun acustic în protestele din Belgrad

Sute de mii de sârbi solicită ONU să investigheze utilizarea unui tun acustic în protestele din Belgrad
Belgrad, Serbia – 15 martie 2025: Mii de oameni au aprins lanternele telefoanelor și au ținut 15 minute de reculegere în memoria victimelor prăbușirii acoperișului gării din Novi Sad. Foto: Roman Kadarjan / Alamy / Profimedia

O petiție, care a adunat aproape 600.000 de semnături, a fost înaintată marți biroului ONU din Belgrad, cerând o investigație internațională legată de presupusa utilizare a unei arme acustice de către forțele de ordine în timpul unei manifestații desfășurate luna trecută, potrivit AFP, conform Agerpres.

Pe 15 martie, în jurul orei 19:00, când zeci de mii de oameni protestau la Belgrad împotriva corupției și pentru un stat de drept, o parte semnificativă din mulțime a fost cuprinsă de panică, declanșată – conform martorilor – de un zgomot inexplicabil.

În timp ce protestatarii observau un moment de reculegere, mulțimea s-a dispersat brusc, fără un motiv evident pe un bulevard central din Belgrad. Opoziția și participanții la protest acuză poliția de utilizarea unui tun sonic (LRAD – Long Range Acoustic Device), un instrument militar folosit pentru dispersarea mulțimilor, sau a unui echipament similar.

Unii protestatari au menționat că sunetul pe care l-au perceput era similar cu cel al unui avion pe cale de prăbușire, iar alții l-au comparat cu zgomotul provocat de o mașină care se apropie cu viteză mare.

Petiția trimisă marți ONU, inițiată de mișcarea KreniPromeni (Mergi înainte pentru schimbare), solicită deschiderea unei investigații internaționale independente asupra acestui incident, inclusiv evaluarea impactului său medical, și face apel la tragerea la răspundere a celor care au comandat, permis sau folosit un astfel de echipament.

Numărul semnăturilor este considerat o „dovadă a nivelului de conștiință” al societății sârbe, a declarat președintele KreniPrmeni, Savo Manojlovic, care a depus petiția.

Autoritățile din Serbia au negat inițial deținerea unei arme acustice, însă fotografiile publicate după manifestație, care arătau un vehicul al poliției echipat cu un aparat similar cu un dispozitiv acustic LRAD 450, le-au determinat să-și schimbe poziția.

Ministrul de interne, Ivica Dacic, a confirmat ulterior existența acestui tip de echipament în rândul poliției, însă a respins utilizarea sa, în timp ce președintele Aleksandar Vucic a catalogat afirmațiile drept „minciuni”.

Speculațiile privind utilizarea acestui dispozitiv au revenit în discuție luni, când fostul vicepremier sârbu Cedomir Jovanovic (2003-2004) a confirmat în direct că o armă acustică a fost utilizată.

„Un sunet a fost auzit, asemănător tunetului. Indiferent dacă era zgomotul unui camion sau al unui avion, nu conta. Scopul nu era să rănească, ci să sperie – similar cu o mașină care se îndreaptă rapid spre tine”, a afirmat el, neștiind că microfonul era activ.

Serbia a fost scena unor proteste masive după incidentul tragic din noiembrie trecut, când cel puțin 15 persoane au decedat în urma prăbușirii unei porțiuni din acoperișul gării feroviare recent renovat. De atunci, mii de oameni, în special studenți, au ieșit periodic în stradă exigând ca responsabilii să fie trași la răspundere, în timp ce acuză corupția prevalentă în rândul elitei politice.

Președintele Aleksandar Vucic, care a suppus diverse schimbări la nivel guvernamental, a declarat marți că Serbia a fost condusă „prin frică și teroare în ultimele cinci luni, dar că, indiferent de circumstanțe, statul nu trebuie să colapseze și nu va colapsa”. De asemenea, acesta a invitat cetățenii sârbi să se alăture unei adunări în fața clădirii Adunării Naționale din Belgrad sâmbătă, conform informațiilor de la Tanjug.

Potrivit mai multor surse din presa sârbească, Vucic a organizat un eveniment de amploare în capitala țării pentru a marca înființarea unei noi mișcări politice proprezidențiale intitulată „Pentru popor și stat”.

Recomandari
Show Cookie Preferences