VIDEO Ilie Bolojan, despre canalele de comunicare ale României cu SUA: „Pentru a obține rezultate, nicio parte nu ar trebui să le submineze”

VIDEO Ilie Bolojan, despre canalele de comunicare ale României cu SUA: „Pentru a obține rezultate, nicio parte nu ar trebui să le submineze”
Conferința de presă organizată de președintele interimar Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni, în București, 28 februarie 2025. Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea.

Într-o conferință de presă susținută marți la Palatul Victoria, președintele interimar Ilie Bolojan a afirmat că România dispune de canale de comunicare cu Statele Unite, care „pot fi îmbunătățite”, subliniind că dialogul cu administrația Trump „ar trebui să fie constant”. Bolojan a adăugat: „Pentru ca discuțiile să fie fructuoase, nicio parte nu ar trebui să le submineze. În caz contrar, rezultatele nu vor fi favorabile.”

Întrebat de jurnaliști dacă România are canale de comunicare cu SUA și dacă ar fi necesar un emisar, având în vedere discuțiile publice despre rolul lui Dragoș Sprînceană în raport cu noua administrație republicană, Bolojan a declarat: „România dispune de canale de comunicare, dar în orice situație există întotdeauna posibilitatea de a le îmbunătăți, iar acest lucru trebuie realizat într-un mod care să ne califice.”

Referitor la posibile discuții cu premierul Marcel Ciolacu despre extinderea comunicării cu SUA, Bolojan a spus: „Am conversații periodice cu prim-ministrul, miniștrii și alți responsabili pentru a ne coordona, în special în cazul deciziilor comune, cum ar fi poziția României asupra politicii comerciale a UE. Acest dialog trebuie să fie constant, altfel nu se vor obține rezultate.”

„Susțin colaborarea și normalizarea relațiilor, ceea ce este esențial pentru țara noastră, mai ales în aceste momente,” a continuat liderul.

Întrebat cum comunică administrația Bolojan cu administrația Trump, acesta a răspuns: „Ministerul de Externe, ambasada noastră și alți responsabili au legături instituționale cu omologii lor din Statele Unite și alte țări.”

De asemenea, când a fost întrebat despre declarațiile lui Dragoș Sprînceană și dacă acestea subminează atribuțiile prezidențiale, Bolojan a precizat: „Vă rog să-l întrebați pe prim-ministrul Marcel Ciolacu. Pe durata mandatului meu, instituția pe care o reprezint a acționat doar pentru a proteja interesele României.”

„Este important ceea ce realizează fiecare persoană în funcția pe care o ocupă pentru țara sa, nu anumite percepții care nu pot fi influențate. Fiecare trebuie să aibă conștiința că a acționat corect în astfel de situații. Prefer să nu genereze știri și să nu fiu în centrul atenției, dar vreau ca țara noastră să fie văzută ca un partener de încredere și bine orientat,” a mai declarat Bolojan.

Întrebat dacă România are nevoie de o strategie de lobby condusă de Președinție, Bolojan a afirmat: „Cu cât folosim mai eficient pârghiile legale pentru a reprezenta țara, cu atât este mai bine.”

De asemenea, deși jurnaliștii au insistat asupra subiectului Dragoș Sprînceană, președintele interimar a evitat să comenteze afirmațiile acestuia, limitându-se să definească decizia drept „o intenție bună, dar care s-a desfășurat prost.”

„Am încercat, în toată această perioadă, să ne aliniem pozițiile pe problemele care necesită o reprezentare pe termen lung din partea țării noastre. În toate chestiunile importante, m-am străduit să fiu aliniat cu Guvernul și, dacă este necesar, să consult Parlamentul. Pe problemele secundare, nu am dorit să comentez,” a explicat Bolojan.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat o „nouă abordare” în relația cu Statele Unite, precizând că, pentru a-i prezenta noii Administrații Trump situația din România, s-a apelat la români din diaspora care sunt implicați în politica americană, inclusiv Dragoș Sprînceană.

Dragoș Sprînceană a declarat, duminică seară, la Digi24, că administrația Trump ar trebui să nu ia în considerare declarațiile pro-Ucraina care provin de la București atâta vreme cât România are un președinte interimar.

Recomandari
Show Cookie Preferences