„Vorba despre asigurările primite de la oficialii americani”. Varșovia dezvăluie că nu se pregătește pentru retragerea trupelor SUA din Polonia

„Vorba despre asigurările primite de la oficialii americani”. Varșovia dezvăluie că nu se pregătește pentru retragerea trupelor SUA din Polonia
Tancuri K2 „Black Panther” defilând în Varșovia în timpul paradei militare organizate de Ziua Armatei Poloneze în 15 august 2024, FOTO: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Ministerul Apărării din Polonia a informat marți, pentru o publicație internațională, că relocarea unor trupe americane din baza aeriană Jasionka este o acțiune planificată anterior, în conformitate cu deciziile luate la summitul NATO din 2024. Aceste informații apar în contextul în care o sursă de știri menționase că Pentagonul examinează posibilitatea reducerii numărului trupelor desfășurate de SUA pe flancul estic al NATO cu până la 50%.

Autoritățile poloneze afirmă că nu este vorba despre o retragere, ci despre o redistribuire a trupelor americane, menținând despre 10.000 de militari pe teritoriul său.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Apărării Władysław Kosiniak-Kamysz a declarat că „repoziționarea trupelor americane a început în luna decembrie și se programează treptat”. El a subliniat că anumite atribuții ale militarilor americani de la Jasionka sunt preluate de aliați, inclusiv Germania și Norvegia, care au trimis sisteme de apărare aeriană, iar Norvegia, Suedia și Regatul Unit contribuie la misiuni de patrulare aeriană.

„Prezența extinsă a SUA în regiune rămâne constantă. Trupele americane relocate din Jasionka vor continua să se afle în Polonia, doar că vor fi desfășurate în alte baze. Sprijinul pentru Ucraina și colaborarea în schimbul de informații sunt continue”, a subliniat Kosiniak-Kamysz.

Kosiniak-Kamysz a adăugat că acest transfer ar putea aduce efecte pozitive, deoarece trupele vor fi staționate permanent în Polonia, în loc să fie doar dislocate temporar pentru sprijin logistic, ca în anii anteriori. „Aceasta întărește prezența pe termen lung”, a declarat el.

Ministrul a menționat că omologul său american, Pete Hegseth, împreună cu alți oficiali de la Washington, au reafirmat că Polonia este văzută ca un „aliat model” în cadrul NATO, având cele mai mari cheltuieli pentru apărare și contracte de investiții în valoare de aproximativ 60 de miliarde de dolari.

Prim-ministrul Donald Tusk a menționat că relocarea trupelor din Jasionka a fost „discutată” cu SUA cu câteva săptămâni în urmă, deci nu a fost o decizie surprinzătoare pentru guvernul polonez.

„Statele Unite s-au angajat să mențină trupele în Polonia. Nu este vorba despre o reducere a prezenței americane în Polonia sau în Europa”, a declarat Tusk. „Vorba despre asigurările primite de la americani. Sper că acestea se vor concretiza”, a adăugat premierul.

Baza Jasionka are o importanță strategică și simbolică pentru Polonia, functioannd ca punct principal de tranzit pentru sprijinul NATO oferit Ucrainei. În martie 2022, președintele de atunci al SUA, Joe Biden, a vizitat baza pentru a se întâlni cu trupele americane dislocate acolo, la scurt timp după declanșarea invaziei ruse.

Bolojan: Nu există discuții oficiale în acest sens

Președintele interimar Ilie Bolojan a contrazis marți afirmația privind retragerea a 10.000 de membri ai forțelor americane din România, Polonia și alte țări din Europa de Est, subliniind că a cerut inclusiv ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, să comunice o poziție publică asupra acestui subiect.

„Nu există niciun dialog și nicio informație oficială care să sprijine cei menționați”, a spus Ilie Bolojan, întrebat despre o potențială retragere a militarilor americani.

Bolojan a menționat că deși în SUA se discută despre reducerea cheltuielilor și reorganizări, acest lucru nu implică neapărat „aspecte referitoare la flancul estic care este cel mai important din cadrul NATO în Europa în acest moment.”

„Respectarea angajamentului față de NATO nu înseamnă că nu vor exista reorganizări sau redistribuiri, ceea ce este un proces continuu. În România, prezența militară constă în contingente, adică înlocuiri de trupe”, a explicat Bolojan.

În prezent, aproximativ 1.700 de militari americani sunt desfășurați în România, cel mai mare detașament de aproape 1.400 fiind statționat la baza militară Mihail Kogălniceanu.

La baza Deveselu, circa 200 de militari operaează scutul antirachetă Aegis Ashore, iar la baza aeriană de la Câmpia Turzii se află alți peste 100 de militari.

Recomandari
Show Cookie Preferences